Дива класика Живка Николића отвара фестивал

Трећи Фестивал медитеранског и европског филма „Требиње 2015.“ почиње сутра, а до 9. августа љубитељи седме умјетности биће у прилици да погледају двадесетак остварења домаће и продукције земља евромедитерана, саопштено је данас на првој прес конференцији организатора.
Пеђа Милојевић, директор фестивала, каже да посјетиоце и ове године очекује избор квалитетних и филмских остварења новије продукције, селектованих у пет тематских програма – медитерански, европски филм, Херцеговина на филму, омаж ауторима и нови српски филм.
Он је поновио да ће признања фестивала „Златни платан“ за изузетан допринос евромедитеранској кинематографији ове године бити додијељени Петру Божовићу и Неди Арнарић, а уручење награда је сутра вече – након свечаности отварања фестивала.
„Посебно ми је задовољство што ћемо и ове године имати познате госте на пројекцијама – глумицу Јелену Перчин из сусједног Дубровника, нашег Требињца Феђу Исовића, редитељку Јасмилу Жбанић, редитеља Срђана Кољевић, продуцента Зорана Јанковића, а очекујем и екипу филма Радоша Бајића ‘За краља и отаџбину’“, рекао је Милојевић додајући да од једног „великог глумачког имена“, који би требало да буде изненађење за завршно вече фестивала – још очекују потврду за долазак.
Директор Културног центра Требиње Дејан Бодирога рекао је да је новина од ове године што ће све пројекције фестивала бити на отвореном, на платоу испред Културног центра.
Савина Гершак: „Хвала што сте ме се сјетили“
Фестивал ће сутра вече отворити Словенка Савина Гершак, једна од најатрактивнијих глумица екс-југословенске кинематографије, која је славу на великом платну стекла у филмовима редитеља Живка Николића.
„Хвала вам што сте ме се сјетили послије толиких година. Велика ми је част и задовољатво што сам овдје и што ћу сутра бити у прилици да уручим награде награде Петру и Неди“, рекла је Гершакова по доласку у Требиње, одушевљена, како је истакла, оним „што је видјела након прве шетње градом“.
Некадашња глумица каже да одавно више не снима и да је то посљедњи пут било у Америци још 1998. године, али се и данас радо сјећа својих филмских почетака.
„Он је за мене веома важна особа. Да није било Живка Николића, ја не би ни снимала филмове. Сада га још више цијеним – раније можда нисам ни разумјела ко је он уствари. Тек сада знам какав је умјетник био, и само ми је жао што није снимио онолико филмова колико је хтио“, каже дива Николићевих класика, која је након успјеха у филмовима „Смрт господина Голуже“, „Чудо невиђено“ и „У име народа“ глумачку каријеру наставила у иностранству.
Фестивал ће почети премијером филма ‘Херцеговина’, аутора Ивана Чолака, а у продукцији Јапанске агенције за међународну сарадњу, након чега ће услиједити додјела награде „Златни платан“ глумачким великанима Неди Арнерић и Петру Божовићу.
У наставку програма, исте вечери, слиједи пројекција филма ‘Чудо невиђено’, аутора Живка Николића, у којем играју Савина Гершак и Петар Божовић.
Фестивал организују Танграм центар из Београда, Алпе-Адриа култуна мрежа и Kултурни центар Требиње, а под покровитељством Министарства просвјете и културе Републике Српске, Града Требиња, Управе за дијаспору Србије, а уз подршку Електропривреде РС и Хидроелектрана на Требишњици.
Отварање је заказано за 20 часова у великој сали Kултурног центра Требиње, а за све фестивалске пројекције улаз је слободан.
Извор: Радио Требиње