ДИГИТАЛНОМ ВАЛОРИЗАЦИЈОМ КУЛТУРНОГ, ИСТОРИЈСКОГ И ПРИРОДНОГ НАСЉЕЂА ДО РАЗВОЈА ТУРИЗМА

У склопу пројекта “Живот на граници БИХ/ЦГ  – старе стазе безвременог насљеђа и традиција”, који има за циљ промоцију туризма у прекограничном подручју Босне и Херцеговине и Црне Горе данас је покренута нова web страница www.heritage-bih-mne.com.

Страница се бави валоризацијом 40 споменика и објеката који спадају у ред културног, историјског и природног насљеђа лоцираног у Требињу и Билећи у БиХ и Никшићу и Плужинама У Црној Гори.
Циљ овог пројекта који финансира Европска унија је представити богате културне и историјске ресурсе из угла који је до данас био запостављен или непознат, па је већина ових споменика због те чињенице и била на маргинама интересовања не само туриста него и локалног становништва.

На новој web страници се налази 40 кратких инспиративних прича о поменутим објектима, које ће заинтригирати и потаћи на њихово истраживање с циљем унапрeђења туризма у прекограничном подручју. Сваку од ових прича прате и фотографије објеката који су до сада били неправедно занемарени.
На web страници се налази и карта пројектоног подручја и ГПС координате свих 40 споменика и објеката који су обухваћени овим пројектом. Web страница ће садржавати и информације о новим туристичким понудама, што ће повећати квалитет и разноврсност туристичке понуде на овом подручју, а тиме ће локалне заједнице у прекограничном подручју имати директу корист.

Свих 40 објеката ће бити обиљежени QR кодовима који ће све заинтересоване одвести на поменуту web страницу и причу о објекту са ког је и скениран QR код. Културни центар Требиње позива све заинтересоване да пошаљу своје приједлоге за нове објекте, који би се могли евидентирати на исти начин као и ових 40 објеката, како би се додатно употпунила туристичка понуда. Приједлози и сугестије се могу послати на: info@heritage-bih-mne.com.
Пројекат “Живот на граници БИХ/ЦГ – старе стазе безвременог насљеђа и традиције” финансира Европска унија у вриједности од 331.712,56 еура у оквиру програма прекограничне сарадње Босне и Херцеговине и Црне Горе, а споводе га ЈУ” Културни центар Требиње”, Град Требиње, Удружење грађана “Центар за развој Херцеговине”, Удружење грађана “Home” Требиње, ЈУ “Центар за културу Плужине”, НВО “Женска акција” Никшић и “Удружење издавача и књижара Црне Горе”.