DIGITALNE GRAFIKE VESNE OPAVSKI U KULTURNOM CENTRU TREBINJE

Izložba digitalnih grafika Vesne Opavski, koja nosi naziv „Sezonarijum“, otvorena je večeras u galeriji Kulturnog centra Trebinje.

Vesna Opavski se preko petnaest godina bavi temom prirode u tehnici digitalne grafike, a na seriji „Sezonarijum“ radila je posljednjih godinu i po dana. Postavku izložbe čini petnaest radova nastalih kolažiranjem crteža. Prema riječima autorke, suština ove serije je u tome da nas podsjeti na to kako je lijepo biti u prirodi, zašto je to važno i koliko je zdravo za psihičku ravnotežu i stabilnost svakog pojedinca, koliko „priroda oslobađa“.

„Moj motiv je, pre svega, bio očuvanje uspomena o prirodi. Radove pravim tako što na kampovanju prikupljam lišće i grančice, a onda to aranžiram u određenim oblicima i pravim fotografije. S druge strane, pravim crteže u tehnici akvarela ili tuša u boji, onda ih na kompjuteru ispreklapam, brišem, oduzimam i oblikujem, tako da na kraju dobijem završnu kompoziciju koja liči na obojenu formu iz prirode, apstraktnog oblika“, navela je Vesna Opavski.

Sam naziv Sezonarijum odnosi se na pokušaj autorke da zabilježi sezone boravka na otvorenom, koje se neprestano smjenjuju. Grafike iz ove serije nose i asocijativne nazive poput: Sezona mirisa lipe, Sezona cvetanja, Sezona kampovanja, Sezonsko bilje, Sezona osunčanih vinograda…

Izložbu prati kratak dokumentarni film o stvaralaštvu Vesne Opavski.

O izložbi „Sezonarijum“ govorila je istoričarka umjetnosti i kustoskinja Biljana Jotić, a svečano ju je otvorio načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Zoran Milošević.

Izložba će biti otvorena do kraja oktobra u galeriji Kulturnog centra Trebinje.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković