DIGITALNE GRAFIKE VESNE OPAVSKI U KULTURNOM CENTRU TREBINJE

Изложба дигиталних графика Весне Опавски, која носи назив „Сезонаријум“, отворена је вечерас у галерији Културног центра Требиње.

Весна Опавски се преко петнаест година бави темом природе у техници дигиталне графике, а на серији „Сезонаријум“ радила је посљедњих годину и по дана. Поставку изложбе чини петнаест радова насталих колажирањем цртежа. Према ријечима ауторке, суштина ове серије је у томе да нас подсјети на то како је лијепо бити у природи, зашто је то важно и колико је здраво за психичку равнотежу и стабилност сваког појединца, колико „природа ослобађа“.

„Мој мотив је, пре свега, био очување успомена о природи. Радове правим тако што на камповању прикупљам лишће и гранчице, а онда то аранжирам у одређеним облицима и правим фотографије. С друге стране, правим цртеже у техници акварела или туша у боји, онда их на компјутеру испреклапам, бришем, одузимам и обликујем, тако да на крају добијем завршну композицију која личи на обојену форму из природе, апстрактног облика“, навела је Весна Опавски.

Сам назив Сезонаријум односи се на покушај ауторке да забиљежи сезоне боравка на отвореном, које се непрестано смјењују. Графике из ове серије носе и асоцијативне називе попут: Сезона мириса липе, Сезона цветања, Сезона камповања, Сезонско биље, Сезона осунчаних винограда…

Изложбу прати кратак документарни филм о стваралаштву Весне Опавски.

О изложби „Сезонаријум“ говорила је историчарка умјетности и кустоскиња Биљана Јотић, а свечано ју је отворио начелник Одјељења за друштвене дјелатности Зоран Милошевић.

Изложба ће бити отворена до краја октобра у галерији Културног центра Требиње.

Душка Ђајић

Фото: Јован Видаковић