ДЕВЕТИ „ФИЛМСКИ КАМПУС“ СВЕЧАНО ОТВОРЕН У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ ТРЕБИЊЕ

У организацији Кинотеке Републике Српске, вечерас је у Културном центру свечано отворен девети  „Филмски кампус“.

„Филмски кампус“  ове године окупио је двадесетак студената умјетничких факултета и академија из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије и Црне Горе, као и истакнуте филмске умјетнике, педагоге, историчаре филма и филмске архивисте из региона.

Директор кинотеке Републике Српске Сњежан Лаловић  истакао је да је  „Филмски кампус“  од изузетног значаја за студенте јер ће им пружити предавања са каквима се не срећу током редовног школовања.

„Циљ кампуса је да студенти дођу у контакт са истакнутим филмским радницима, али и да промовишемо филм. Ми овдје приказујемо углавном домаће филмове, оно што се стварало и у бившој Југославији и сада на овим нашим просторима. То су филмови подстичу на размишљање и дијалог, као што то чини и добра књига“, каже Лаловић.

Тања Ђаковић, помоћник министра за културу у Влади РС, свечано је отворила овогодишњи  „Филмски кампус“  и овом приликом навела да је циљ Министарства просвјете и културе да у области филма ојача домаћу продукцију и домаћи кадар, али и да Република Срспка постане мјесто на којем се размјењују креативне идеје.

„У том смислу,  ‘Филмски кампус’  је активност која у потпуности прати циљеве зацртане стратегијом развоја културе Републике Српске. Филм је једна од области културе и умјетности која представља најбољег амбасадора друштва чији културни идентитет промовише. Свјесни смо чињенице да је наша кинематографија још увијек у повоју и да још увијек треба пуно да радимо, да улажемо још више, паметније и агресивније“, нагласила је Ђаковић.

Добродошлицу учесницима кампуса пожељела је  Слађана Скочајић, замјеник градоначелника Требиња, која је изразила задовољство и захвалност руководству Кинотеке РС што је наш град већ трећи пут одабрало као мјесто реализације ове манифестације.

„Град Требиње, већ позициониран град културе, и овај пут је са задовољством прихватио позив за партнерство у реализацији кампуса, пројекта који несумњиво доприноси даљем напретку у области културе. Надам се да ћете се увјерити да је Град Требиње отворен за плодне сусрете и сарадње“, рекла је Скочајић.

Редитељ и сценариста, редовни професор филмске и ТВ режије ФДУ Београд ,  Предраг Велиновић  учествоваће у едукативном програму овогодишњег кампуса.
„Захваљујем, пре свега, Кинотеци РС на овој иницијативи која траје већ десет година, а у којој наши студенти учествују све време. Та иницијатива је од изузетног значаја јер је прилика да се студенти сретну, да размене искуства, мишљења, начине на које се филм изучава, да прикажу своје радове и направе пријатељске везе које ће, надам се, трајати и можда резултирати будућим копродукцијама и сарадњама“, казао је Велиновић.

Након свечаног отварања, публика је имала прилику да први пут на филмском платну види култни филм српске кинематогафије  „Танго аргентино“, режисера Горана Паскаљевића.

До 20. октобра, у оквиру ревијалног филмског програма, сваке вечери одржаваће се пројекције филмова аутора који су учесници овогодишњег кампуса.

Сутра вече, 15. октобра, у 17 часова на репертоару је филм  „О животу и смрти“  Предрага Велиновића, а у 20 часова документарни филм Сенке Домановић  „Окупирани биоскоп“.

Улаз за све филмске пројекције је слободан.

Организатор  „Филмског кампуса“  је Кинотека Републике Српске у сарадњи са Министарством просвјете и културе Републике Српске и Културним центром Требиње.

Душка Ђајић

Фото – Јован Видаковић