DEVETI „FILMSKI KAMPUS“ SVEČANO OTVOREN U KULTURNOM CENTRU TREBINJE

U organizaciji Kinoteke Republike Srpske, večeras je u Kulturnom centru svečano otvoren deveti  „Filmski kampus“.

„Filmski kampus“  ove godine okupio je dvadesetak studenata umjetničkih fakulteta i akademija iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije i Crne Gore, kao i istaknute filmske umjetnike, pedagoge, istoričare filma i filmske arhiviste iz regiona.

Direktor kinoteke Republike Srpske Snježan Lalović  istakao je da je  „Filmski kampus“  od izuzetnog značaja za studente jer će im pružiti predavanja sa kakvima se ne sreću tokom redovnog školovanja.

„Cilj kampusa je da studenti dođu u kontakt sa istaknutim filmskim radnicima, ali i da promovišemo film. Mi ovdje prikazujemo uglavnom domaće filmove, ono što se stvaralo i u bivšoj Jugoslaviji i sada na ovim našim prostorima. To su filmovi podstiču na razmišljanje i dijalog, kao što to čini i dobra knjiga“, kaže Lalović.

Tanja Đaković, pomoćnik ministra za kulturu u Vladi RS, svečano je otvorila ovogodišnji  „Filmski kampus“  i ovom prilikom navela da je cilj Ministarstva prosvjete i kulture da u oblasti filma ojača domaću produkciju i domaći kadar, ali i da Republika Srspka postane mjesto na kojem se razmjenjuju kreativne ideje.

„U tom smislu,  ‘Filmski kampus’  je aktivnost koja u potpunosti prati ciljeve zacrtane strategijom razvoja kulture Republike Srpske. Film je jedna od oblasti kulture i umjetnosti koja predstavlja najboljeg ambasadora društva čiji kulturni identitet promoviše. Svjesni smo činjenice da je naša kinematografija još uvijek u povoju i da još uvijek treba puno da radimo, da ulažemo još više, pametnije i agresivnije“, naglasila je Đaković.

Dobrodošlicu učesnicima kampusa poželjela je  Slađana Skočajić, zamjenik gradonačelnika Trebinja, koja je izrazila zadovoljstvo i zahvalnost rukovodstvu Kinoteke RS što je naš grad već treći put odabralo kao mjesto realizacije ove manifestacije.

„Grad Trebinje, već pozicioniran grad kulture, i ovaj put je sa zadovoljstvom prihvatio poziv za partnerstvo u realizaciji kampusa, projekta koji nesumnjivo doprinosi daljem napretku u oblasti kulture. Nadam se da ćete se uvjeriti da je Grad Trebinje otvoren za plodne susrete i saradnje“, rekla je Skočajić.

Reditelj i scenarista, redovni profesor filmske i TV režije FDU Beograd ,  Predrag Velinović  učestvovaće u edukativnom programu ovogodišnjeg kampusa.
„Zahvaljujem, pre svega, Kinoteci RS na ovoj inicijativi koja traje već deset godina, a u kojoj naši studenti učestvuju sve vreme. Ta inicijativa je od izuzetnog značaja jer je prilika da se studenti sretnu, da razmene iskustva, mišljenja, načine na koje se film izučava, da prikažu svoje radove i naprave prijateljske veze koje će, nadam se, trajati i možda rezultirati budućim koprodukcijama i saradnjama“, kazao je Velinović.

Nakon svečanog otvaranja, publika je imala priliku da prvi put na filmskom platnu vidi kultni film srpske kinematogafije  „Tango argentino“, režisera Gorana Paskaljevića.

Do 20. oktobra, u okviru revijalnog filmskog programa, svake večeri održavaće se projekcije filmova autora koji su učesnici ovogodišnjeg kampusa.

Sutra veče, 15. oktobra, u 17 časova na repertoaru je film  „O životu i smrti“  Predraga Velinovića, a u 20 časova dokumentarni film Senke Domanović  „Okupirani bioskop“.

Ulaz za sve filmske projekcije je slobodan.

Organizator  „Filmskog kampusa“  je Kinoteka Republike Srpske u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske i Kulturnim centrom Trebinje.

Duška Đajić

Foto – Jovan Vidaković