DDK TREBINJE SVEČANOM AKADEMIJOM OBILJEŽILO SVEJETSKI DAN DOBROVOLJNOG DAVALAŠTVA KRVI

 

 
Društvo dobrovoljnih davalaca krvi Grada Trebinja koje broji 22 aktiva danas je nizom edukativnih i informativnih manifestacija kao i akcijama dobrovoljnog darivanja krvi obilježilo 14. jun Svjetski dan dobrovoljnog davalaštva krvi pod geslom “Daruj život – daruj krv”.
 
Tim povodom u pozorišnoj sali Kulturnog centra Trebinje odžana je svečana akademija na kojoj su o važnosti dobrovoljnog darivanja krvi govorili primarijus dr Dragan Šarenac, načelnik Službe za transfuziju Opšte bolnice Trebinje,gospodin Dragomir Ćurić, predsjednik Društva dobrovoljnih davalaca krvi Grada Trebinja, gradonačelnik Trebinja. gospodin Luka Petrović i gospodin Branislav Špuran , čovjek koji je krv darovao sto puta.
 
 
Od 7. marta 1966. godine kada je u trebinjskoj službi za transfuziju koju je osnovala velika Persida Kočišević koju s pravom nazivaju majkom davalaštva krvi u našem gradu,darovana prva doza krvi, do danas nijedan pacijent nije izgubio život zbog nedostatka krvi. Grad Trebinje ima impozantan broj dobrovoljnih davalaca krvi , 4.5 odsto u odnosu na broj stanovnika.
 
Grad Trebinje je po riječima njegovog gradonačelnika gospodina Petrovića odavno prepoznao vrijednost i važnost dobrovoljnog darivanja krvi i od aktuelne vlasti ima i imaće neophodnu podršku On je svim dobrovoljnim davaocima krvi čestitao Svjetski dan dobrovoljnog davalaštva krvi i u narednom periodu obećao veća budžetska izdvajanja za Društvo dobrovoljnih davalaca krvi grada Trebinja.
 
” Cilj Međunarodnog dana davalaca krvi je podizanje nivoa svijesti o potrebi za bezbjednom krvi i produktima krvi.Danas je prilika da izrazim zahvalnost u ime brojnih života koji su spašeni zahvaljujući velikoj porodici humanih ljudi. Društvo dobrovoljnih davalaca krvi Trebinje je najhumaniji i najbolji ambasadov ovoga grada.Za pedeset i dvije godine postojanja uspostavili su brojne mostove saradnje sa velikim brojem gradova i stekli neraskidiva prijateljstva za cijeli život. Nadam se da ćemo i ubuduće imati rezultate koji će biti na ponos svih nas”, istakao je primarijus Šarenac.
 
Na današnjoj svečanoj akademiji uručene su prigodne zahvalnice za trideset i dva Trebinjca koji su tečnost koja život znači darovali pedeset, šezdeset, sedamdeset i više puta, dok su posthumne plakete dodijeljene Branku Paranosu i Milošu Valentiću.
 
 
Specijalno priznanje, plaketa ” ZLATNA STOTKA” uručena je Branislavu Špuranu, koji odavno u gradu na Trebišnjici slovi za sinonim dobrovoljnog davalaštva krvi.
 
“Čast mi je što se nalazim u društvu 32 čovjeka koji su toliko mnogo puta darovali krv Radi se o više od hiljadu darivanja ili 700 litara krvi. Mi danas dajemo zavjet da ćemo razvijati i umnožavati veliku porodicu društva dobrovoljnih davalaca krvi”, rekao je Špuran i dodao “Naši sugrađani mogu da budu spokojni kada su u pitanju rezerve krvi”
 
U  Umjetničkom dijelu akademije nastupili su: mješoviti hor “Tribunia” pod upravom Stojanke Gudelj, vokalni solista Marija Ninković uz klavirsku pratnju profesora Boba Vučura, te učenici Srednje muzičke škole iz našeg grada.