DDK TREBINJE SVEČANOM AKADEMIJOM OBILJEŽILO SVEJETSKI DAN DOBROVOLJNOG DAVALAŠTVA KRVI

 

 
Друштво добровољних давалаца крви Града Требиња које броји 22 актива данас је низом едукативних и информативних манифестација као и акцијама добровољног даривања крви обиљежило 14. јун Свјетски дан добровољног давалаштва крви под геслом “Даруј живот – даруј крв”.
 
Тим поводом у позоришној сали Културног центра Требиње оджана је свечана академија на којој су о важности добровољног даривања крви говорили примаријус др Драган Шаренац, начелник Службе за трансфузију Опште болнице Требиње,господин Драгомир Ћурић, предсједник Друштва добровољних давалаца крви Града Требиња, градоначелник Требиња. господин Лука Петровић и господин Бранислав Шпуран , човјек који је крв даровао сто пута.
 
 
Од 7. марта 1966. године када је у требињској служби за трансфузију коју је основала велика Персида Кочишевић коју с правом називају мајком давалаштва крви у нашем граду,дарована прва доза крви, до данас ниједан пацијент није изгубио живот због недостатка крви. Град Требиње има импозантан број добровољних давалаца крви , 4.5 одсто у односу на број становника.
 
Град Требиње је по ријечима његовог градоначелника господина Петровића одавно препознао вриједност и важност добровољног даривања крви и од актуелне власти има и имаће неопходну подршку Он је свим добровољним даваоцима крви честитао Свјетски дан добровољног давалаштва крви и у наредном периоду обећао већа буџетска издвајања за Друштво добровољних давалаца крви града Требиња.
 
” Циљ Међународног дана давалаца крви је подизање нивоа свијести о потреби за безбједном крви и продуктима крви.Данас је прилика да изразим захвалност у име бројних живота који су спашени захваљујући великој породици хуманих људи. Друштво добровољних давалаца крви Требиње је најхуманији и најбољи амбасадов овога града.За педесет и двије године постојања успоставили су бројне мостове сарадње са великим бројем градова и стекли нераскидива пријатељства за цијели живот. Надам се да ћемо и убудуће имати резултате који ће бити на понос свих нас”, истакао је примаријус Шаренац.
 
На данашњој свечаној академији уручене су пригодне захвалнице за тридесет и два Требињца који су течност која живот значи даровали педесет, шездесет, седамдесет и више пута, док су постхумне плакете додијељене Бранку Параносу и Милошу Валентићу.
 
 
Специјално признање, плакета ” ЗЛАТНА СТОТКА” уручена је Браниславу Шпурану, који одавно у граду на Требишњици слови за синоним добровољног давалаштва крви.
 
“Част ми је што се налазим у друштву 32 човјека који су толико много пута даровали крв Ради се о више од хиљаду даривања или 700 литара крви. Ми данас дајемо завјет да ћемо развијати и умножавати велику породицу друштва добровољних давалаца крви”, рекао је Шпуран и додао “Наши суграђани могу да буду спокојни када су у питању резерве крви”
 
У  Умјетничком дијелу академије наступили су: мјешовити хор “Трибуниа” под управом Стојанке Гудељ, вокални солиста Марија Нинковић уз клавирску пратњу професора Боба Вучура, те ученици Средње музичке школе из нашег града.