Даниловград у Требињу (ФОТО)

Даниловград у Требињу (ФОТО)13. фебруара 2016., 22:11

danilovgrad1

ТРЕБИЊЕ │ У позоришној сали Културног центра вечерас је приређен културно-умјетнички програм „Вече Даниловграда у Требињу“, у организацији Завичајног удружења Црногораца у Требињу „Петар Петровић Његош“ и покровитељством Општине Даниловград и Града Требиња.

Представљени као „амбасадори културе“ свог краја – пјесмама о Црној Гори и Даниловграду у програму су наступили естрадни умјетници Зоран Калезић, Слобо Ковачевић, Маринко Павићевић, Игор Ђуровић и Дејан Шкулетић, глумац Слободан Маруновић казивао је Његошеве стихове, црногорске и бокељске игре извео је даниловградски КУД „Оро“, а модерно стваралаштво младих овог града представио је плесни клуб „Матрикс“.

Градоначелник Требиња Славко Вучуревић претходно је организовао пријем за госте из ове црногорске општине, које је предводила делегација Скупштине општине Даниловград, са 11 одборника, предсједником СО Браном Ђурановићем и амбасадором Црне Горе у БиХ Миланом Лакићем.

dan

Пожељевши добродишлицу гостима из Даниловграда, градоначелник Вучуревић је рекао да је ова посјета прилика да се потврде пријатељски односи херцегоговачког и црногорског народа и грађана два града.

„Ово је прилика да утврдимо нашу оријентацију – да смо вијековима упућени једни на друге, да се у вољи слазимо, а у невољи помажемо, те да у будућности градимо односе који ће допринијети бољем животу грађана Даниловграда и Требиња. Тако је било, тако се и бити“, рекао је градоначелник Требиња.

dan5

Предсједник Скупштине општине Даниловград Брано Ђурановићистакао је да дружење које обнавља историјске везе два народа неће бити подстицај сама за будућу сарадњу на пољу културе, већ, нада се, и у другим сферама живота – за шта се данас отварају перпспективе преко фондова Европске Уније за прекограничну сарадњу.

„Знамо да овдје у Требињу постоји добра екипа на челу са градоначелником, која је од Требиња направила средину са европским квалитетима. И ми имамо добру екипу и надам се да ћемо посредством ИПА фондова пуно тога заједнички урадити“, навео је Ђурановић.

Амбасадор Црне Горе у БиХ Милан Лакић рекао је да ће ова амбасада пружити пуну подршку свим облицима сарадње и сваком заједничком пројекту који двије локалне заједнице договоре.