ČUVAJMO SVOJE NASLJEĐE:„Srbski pravoslavni pojci“ održali koncert u Kulturnom centru(video)

Поводом крсне славе Српског удружења „Ћирилица“ – Светог Ћирила и Методија, која се празнује и као Дан словенске писмености и културе, београдски вокални ансамбл „Србски православни појци“ одржао је концерт у препуној позоришној сали Културног центра Требиње.

Срспско удружење „Ћирилица“ од свог настанка 2015. године, организује активности различитих садржаја поводом обиљежавања крсне славе са жељом да у њих укључи што већи број дјеце.

„Највећа нам је радост што и деца прослављају Дан писмености, јер прослављајући овај дан, значи бити свестан значаја своје културе, историје и традиције. Ове године смо се одлучили за концерт „Појаца“ зато што они, као и ми, залажу се за традицију и очување онога што је на неки начин одредница нашег идентитета и првенствено зато што негују ћирилицу“, истакла је предсједник Удружења „Ћирилица“ Весна Андрић.

„Србски православни појци“ су настали 2011, а од 2013. и званично по благослову Његове светости патријарха српског г. Иринеја баве се очувањем српске традиционалне музике. Требињској публици су се представили својим новим репертоаром пјесама које је овај а капела састав извео у три блока – духовни, национални и етно. Вечерас су наступили у саставу трију женских и пет мушких вокала.

„Трудимо се да својим извођењем упознамо народ, нарочито младе, са српском духовном традицијом и на тај начин им омогућимо да овај вид музике постане део популарне културе доступан свима. Само тако ћемо моћи да сачувамо своје наслеђе. Да бисмо могли да поштујемо туђе, морамо да знамо и чувамо своје“, нагласио је идејни творац и оснивач овог појачког састава,Марко Качаревић.

„Србски православни појци“ су вечерас одржали концерт у препуној позоришној сали Културног центра чиме су показали да требињска публика, која је на крају и пјевала заједно с њима, препознаје важност српске музичке традиције.

 

Душка Ђајић