ČUVAJMO SVOJE NASLJEĐE:„Srbski pravoslavni pojci“ održali koncert u Kulturnom centru(video)

Povodom krsne slave Srpskog udruženja „Ћирилица“ – Svetog Ćirila i Metodija, koja se praznuje i kao Dan slovenske pismenosti i kulture, beogradski vokalni ansambl „Srbski pravoslavni pojci“ održao je koncert u prepunoj pozorišnoj sali Kulturnog centra Trebinje.

Srspsko udruženje „Ћирилица“ od svog nastanka 2015. godine, organizuje aktivnosti različitih sadržaja povodom obilježavanja krsne slave sa željom da u njih uključi što veći broj djece.

„Najveća nam je radost što i deca proslavljaju Dan pismenosti, jer proslavljajući ovaj dan, znači biti svestan značaja svoje kulture, istorije i tradicije. Ove godine smo se odlučili za koncert „Pojaca“ zato što oni, kao i mi, zalažu se za tradiciju i očuvanje onoga što je na neki način odrednica našeg identiteta i prvenstveno zato što neguju ćirilicu“, istakla je predsjednik Udruženja „Ћирилица“ Vesna Andrić.

„Srbski pravoslavni pojci“ su nastali 2011, a od 2013. i zvanično po blagoslovu Njegove svetosti patrijarha srpskog g. Irineja bave se očuvanjem srpske tradicionalne muzike. Trebinjskoj publici su se predstavili svojim novim repertoarom pjesama koje je ovaj a kapela sastav izveo u tri bloka – duhovni, nacionalni i etno. Večeras su nastupili u sastavu triju ženskih i pet muških vokala.

„Trudimo se da svojim izvođenjem upoznamo narod, naročito mlade, sa srpskom duhovnom tradicijom i na taj način im omogućimo da ovaj vid muzike postane deo popularne kulture dostupan svima. Samo tako ćemo moći da sačuvamo svoje nasleđe. Da bismo mogli da poštujemo tuđe, moramo da znamo i čuvamo svoje“, naglasio je idejni tvorac i osnivač ovog pojačkog sastava,Marko Kačarević.

„Srbski pravoslavni pojci“ su večeras održali koncert u prepunoj pozorišnoj sali Kulturnog centra čime su pokazali da trebinjska publika, koja je na kraju i pjevala zajedno s njima, prepoznaje važnost srpske muzičke tradicije.

 

Duška Đajić