„CRNO-BIJELI ŽENSKI RAM“ – ŽENE IZA OBJEKTIVA

U galeriji Kulturnog centra večeras je  otvorena izložba fotografija pod nazivom  „Crno-bijeli ženski ram“.


Foto: Jovan Vidaković

Izložbu je organizovala NVO  „Ženska akcija“  iz Nikšića, a dio je istoimenog projekta podržanog od strane Ministarstva kulture Crne Gore.

Izložba sadrži 40 fotografija od 14 autorki, a glavni cilj je da probudi interesovanje za afirmaciju i promociju ženskog doprinosa kulturi.  Projekat, kako navode iz  „Ženske akcije“, širom otvara vrata za žensko stvaralaštvo u oblasti fotografije, što može poslužiti kao dobar primjer i za druge vidove umjetničkih i kulturno-produkcionih formi.


Foto: Jovan Vidaković

 „Ono što je bila naša prvobitna ideja jeste da ostanemo u onom domenu u kojem inače radimo, a to je da afirmišemo žene na svakom mogućem polju u kojem su one jako aktivne i daju doprinos društvu i zajednici, a ostaju nevidljive. Jednako tako je na svim poljima, između ostalog, i na polju kulture, umjetnosti, pa i fotografije“, navela je  Slavica Striković, predstavnica NVO  „Ženska akcija“.

Strikovićeva kaže ih je iznenadio nevjerovatno veliki odziv fotografkinja. Za mjesec dana, na konkurs je pristiglo preko dvije stotine radova.

„Veliki broj zainteresovanih fotografkinja je, vjerovatno, i iz tog razloga što je jako malo konkursa koji su ciljani za žene. Magistar istorije umjetnosti Nina Rakojević vršila je odabir fotografija i sama je rekla da je, zbog velikog odziva, težak zadatak bio kvalitetno odraditi selekciju. Najprije su ispoštovani uslovi samog konkursa, pri čemu nije bilo važno da li se te žene fotografijom bave profesionalno ili iz hobija, a onda i ta neka poruka koju svaka fotografija daje“, dodala je  Slavica Striković.


Foto: Jovan Vidaković

Značajna dimenzija ovog projekta je i jačanje prekogranične kulturne saradnje. Nakon Trebinja, izložba će biti organizovana i u Tivtu, Pljevljima, Cetinju, Nikšiću i Bileći.

Ljubitelji fotografije imaće priliku da pogledaju  „Crno-bijeli ženski ram“  u galeriji Kulturnog centra Trebinje do 27. juna.

Duška Đajić