„COLLEGIUM ARTISTICUM 2018“ -NAJBOLJAOSTVARENJA DOMAĆIH ARHITEKATA

U organizaciji Asocijacije arhitekata Bosne i Hercegovine, večeras je u galeriji Kulturnog centra Trebinje otvorena izložba  „Collegium artisticum 2018“.

Godišnja izložba  „Collegium artisticum“  ima tradiciju dugu više od pet decenija i predstavlja smotru najznačajnijih radova na polju urbanizma, arhitekture i dizajna u jednoj godini, a drugu godinu zaredom organizuje se u Trebinju, u saradnji sa Kulturnim centrom.

Od 57 pristiglih radova iz cijele Bosne i Hercegovine, tročlana međunarodna stručna komisija je odabrala 18 najboljih ostvarenja domaćih arhitekata koja su obilježila ovu godinu,  a večeras su izložena u galeriji Kulturnog centra Trebinje.

U kategoriji  „Realizacija“  ukupno je sedam radova prošlo selekciju, a u kategoriji  „Enterijer“  – pet radova, koliko ih je selekciju prošlo i u kategoriji  „Ideja“. Jedan rad je revijalnog karaktera.

Budući da ovogodišnja selekcija važi za nesumnjivo najstrožu do sada, samo učešće na  „Collegium artisticum 2018“  moglo bi se smatrati posebnom nagradom.

Otvaranju izložbe prethodio je skup arhitekata na kojem su predstavljeni planovi rada Asocijacije arhitekata u BiH u 2017/18.

Izložba ostaje otvorena do 14. oktobra.

 

Duška Đajić