Ћирилица u doživljaju likovnih umjetnika (FOTO/VIDEO)

ТРЕБИЊЕ l У Галерији Културног центра вечерас је отворена изложба слика чланова УЛУИХ „Милорад Ћоровић“ поводом прославе крсне славе удружења „Ћирилица“, Светих Ћирила и Методија.

На тему „Ћирилица“ представило се 10 умјетника чланова Удружења ликовних умјетника источне Херцеговине „Милорад Ћоровић“: Нина Милинић Лојовић, Милица Јеремић, Бранка Вулић, Драган Батинић, Тања Топаловић, Тања Пикула, Сњежана Домазет, Јелена Глоговац Савић, Драго Вучић и Славенка Муцовић.

Отварајући изложбу Драгослав Бањак, предсједник Скупштине града рекао је да је ћирилица незамјенљиви дио идентитета српског народа и српске културе, због чега очувању овога писма „треба да буде приоритетно национално питање и озбиљан разлог да се успостави чврста језичка политика“.

„У стварности, догађа се супротно. Под ударом глобализације ћирилица се потискује, а у српски језик продиру страни термини који га понекад чине неразумљивим и образованим људима. Ћирилицу је стога неопходно промовисати на сваком мјесту и у свако вријеме, како кроз стварање и допуњавање одређеног законског оквира тако и иницијативом појединаца“, поручио је Бањак.

 „Ми смо жељели да изложбом увеличамо свечане дане удружења ‘Ћирилица“ и да подржимо њихов рад. Изложба је тематска. Изложено је 33 рада, у којим се свако од нас настојао изразити унутрашњим сензибилитетом и властитим доживљајем теме и у различитим техникама“, истакла је Нина Милинић Лојовић, предсједник УЛУИХ „Милорад Ћоровић“.

Весна Андрић, предсједник Удружења „Ћирилица“ каже да обиљежавањем крсне славе удружења желе да на скроман начин допринесу подсјећању на то ко нам је створио прво писмо и колико траје традиција нашег коришћења писма.

„Ученици Центра средњих школа дијелиће сутра промотивне афише удружења, које су припремали са својом професорицом, Весном Нинковић, како би указали на значај његовања ћириличног писма“, напоменула је Андрић.

У оквиру обиљежавања крсне славе удружења „Ћирилица“, Светих Ћирила и Методија, сутра ће у 9 часова бити служена литургија и сијечење славског колача у Саборном храму.

Д.М.