Ћирилица u doživljaju likovnih umjetnika (FOTO/VIDEO)

TREBINJE l U Galeriji Kulturnog centra večeras je otvorena izložba slika članova ULUIH „Milorad Ćorović“ povodom proslave krsne slave udruženja „Ћирилица“, Svetih Ćirila i Metodija.

Na temu „Ћирилица“ predstavilo se 10 umjetnika članova Udruženja likovnih umjetnika istočne Hercegovine „Milorad Ćorović“: Nina Milinić Lojović, Milica Jeremić, Branka Vulić, Dragan Batinić, Tanja Topalović, Tanja Pikula, Snježana Domazet, Jelena Glogovac Savić, Drago Vučić i Slavenka Mucović.

Otvarajući izložbu Dragoslav Banjak, predsjednik Skupštine grada rekao je da je ćirilica nezamjenljivi dio identiteta srpskog naroda i srpske kulture, zbog čega očuvanju ovoga pisma „treba da bude prioritetno nacionalno pitanje i ozbiljan razlog da se uspostavi čvrsta jezička politika“.

„U stvarnosti, događa se suprotno. Pod udarom globalizacije ćirilica se potiskuje, a u srpski jezik prodiru strani termini koji ga ponekad čine nerazumljivim i obrazovanim ljudima. Ćirilicu je stoga neophodno promovisati na svakom mjestu i u svako vrijeme, kako kroz stvaranje i dopunjavanje određenog zakonskog okvira tako i inicijativom pojedinaca“, poručio je Banjak.

 „Mi smo željeli da izložbom uveličamo svečane dane udruženja ‘Ћирилица“ i da podržimo njihov rad. Izložba je tematska. Izloženo je 33 rada, u kojim se svako od nas nastojao izraziti unutrašnjim senzibilitetom i vlastitim doživljajem teme i u različitim tehnikama“, istakla je Nina Milinić Lojović, predsjednik ULUIH „Milorad Ćorović“.

Vesna Andrić, predsjednik Udruženja „Ћирилица“ kaže da obilježavanjem krsne slave udruženja žele da na skroman način doprinesu podsjećanju na to ko nam je stvorio prvo pismo i koliko traje tradicija našeg korišćenja pisma.

„Učenici Centra srednjih škola dijeliće sutra promotivne afiše udruženja, koje su pripremali sa svojom profesoricom, Vesnom Ninković, kako bi ukazali na značaj njegovanja ćiriličnog pisma“, napomenula je Andrić.

U okviru obilježavanja krsne slave udruženja „Ћирилица“, Svetih Ćirila i Metodija, sutra će u 9 časova biti služena liturgija i siječenje slavskog kolača u Sabornom hramu.

D.M.