„Ћирилица“ proslavila Svete Ćirila i Metodija

Srpsko udruženje „Ћирилица“ Trebinje obilježilo je danas svoju krsnu slavu – Svete Ćirila i Metodija.
Nakon praznične liturgije u sabornom hramu u slavu „apostola slovenske pismenosti“, te lomljenja slavskog kolača, osnovci nižih razreda škole „Jova Jovanović Zmaj“, uz podršku svojih učitelja, na svoj način ukazala su na važnost očuvanja srpskog pisma – gradom su prošetala noseće crteže azbučnih slova, koje su sama napravila.
„Cilj nam je bio da djeca prođu kroz grad i privuku pažnju građana na našu manifestaciju, kako bi se ljudi zapitali – zbog čega je sve ovo i zašto su nam Ćirilo i Metodija tako važni“, kaže Vesna Andrić, predsjednik SU „Ћирилица“ Trebinje.
Andrićeva je dodala da posebno raduje podrška institucija programskim aktivnostima udruženja, jer su pored škola, spremnost da podrže akcije trebinjske „Ćirilice“ pokazale i druge gradske i republičke strukture.
„Pod pokroviteljstvom Grada Trebinje napravili smo one azbučne nakite za grad iz ‘Azbučne pjesme’ vladike Atanasija, a naša manifestacija ušla je i u program Trebinjskih ljetnih svečanosti. Takođe, ništa ne bismo mogli bez Crkvene opštine, čiji prostorije koristimo za rad jer nemamo svojih. Kulturni centar je širom otvorio vrata za sve naše buduće programe. Takođe, i Narodna biblioteka i Muzej Hercegovine. Gdje god smo došli, vrata su nam bila širom otvorena“, dodaje Andrićeva.
Profesor srpskog jezika i književnosti Milana Babić kaže da je ćirilica i više od pisma – „ona predstavlja i svojevrsno kulturološko i religijsko opredjeljenje“, zbog čega ovo društvo nastoji da izgradi saradnju i izvan granica našeg prostora – sa svim „baštenicima ćirilice iz korpusa pravoslavne cilivizacije“.
On je dodala da na planu afirmacije ćirilice u Trebinju društvo već ima definisanu strategiju, a prva naredna aktivnost biće promocija knjige „Srpski jezik između nauke i politike“, profesora dr Miloša Kovačevića, koja je u trebinjskom Kulturnom centru zakazana za četvrtak, 28. maja, od 19 časova.
„Riječ je o jednom od najvećih poznavalaca srpskog jezika i najistaknutijem boracu za naš jezik. To je i najbolji početak naših budućih programa – večeri druženja sa našim jezičkim djelatnicima, kulturolozima, politikolozima… Oni će iz različitih sfera društvenog života prilaziti problematici ćirilice, prije svega pitanju – šta ona zaista predstavlja za naše nacionalno biće“, rekla je Babićeva.
Na prvu krsnu slavu „Ćirilice“ danas je organizovana i prva podjela članskih karata društva.
U trebinjskoj „Ćirilici“ ističu da je od osnivanja u februaru ove godine društvu pristupilo više od 200 članova.
Udruženje je osnovano sa ciljem promocije ćirilice kao jedinog pisma srpskog jezika i borbe za njen privilegovan status u javnoj upotrebi.
R.S.
Izvor: Radio Trebinje