„ĆIRILICA“ OBILJEŽILA SV. ĆIRILA I METODIJA

Srpsko udruženje „Ћирилица“ iz Trebinja i ove godine obilježilo je svoju krsnu slavu, Dan Sv. Ćirila i Metodija, koji je ujedno i Dan slovenske pismenosti.

Tim povodom, gost udruženja u pozorišnoj sali Kulturnog centra bio je protojerej-stavrofor Gojko Perović, rektor Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog, a otvorena je i izložba dječjih kaligrafskih radova „Ljepota pisanja“.

 „Ћирилица“ od početka postojanja obilježava svoju slavu kroz razlitite sadržaje kako bi istakla značaj ćirilice za opstanak naše kulture. Vesna Andrić, predsjednik „Ćirilice“, navela je da je cilj udruženja da se skrene pažnja na to da se ćirilica polako gubi u javnoj sferi, a sve počinje od toga što se ne razmišlja puno o tome koliki je značaj njenog očuvanja.

„Ne možemo tek tako da dozvolimo da se naše hiljadugodišnje pismo izgubi. Moramo da mu damo više prostora i moramo da razmišljamo o tome. Svake godine obeležavamo ovaj dan i trudimo se da nam gosti budu iz različitih sfera – prosvete, duhovnosti i kulture, a sve nas vezuje osnov te kulture. To je naše pismo – ćirilica“, kazala je Vesna Andrić.

Protojerej-stavrofor Gojko Perović, rektor Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog, govorio je o ulozi Srpske pravoslavne crkve u očuvanju ćirilice, jedine naše institucije koja nikada nije promijenila svoje zvanično pismo čak ni pod pritiskom, pa ni po cijenu stradanja.

„Dolazim iz grada koji je spomenik ćirilici. Radi se o pismu na kom smo prvi put dobili bogoslužbene knjige, knjige kojima smo počeli služiti liturgiju i bogu se moliti. Prvo zapisano na ovom pismu je  Bože pomozi, amin, aliluja, a od tada do danas imamo štampariju Crnojevića, vladiku Danila, Sv. Petra Cetinjskog, Sv. Vasilija Ostroškog i njegova pisma, Njegoševa i djela Marka Miljanova. Sve je to zapisano na ćiriličnom pismu“, naglasio je sveštenik Perović.

Ističe da niko u Crkvi ne nipodaštava značaj jezika na kojima se sporazumijevamo sa čitavim svijetom, ali da je jako važno da ono na čemu smo se prvi put bogu pomolili i na čemu smo napisali prve molitve sačuvamo i predamo našim potomcima.

„Tehnički izraz i tehnička mogućnost komunikacije ljudi vjerujem da će napredovati dok bog bude htio. Ali, istina zapisana na ćirilici, a koju smo u obavezi da čuvamo, mislim da nikada neće da se izgubi jer nije bitno kako je napisano, nego i to šta je napisano. Tu su se ćirilica i jevanđeljska nauka za nas srodile i postale jedno“, ocijenio je protojerej-stavrofor Gojko Perović.

Večeras je otvorena i izložba kaligrafskih radova „Ljepota pisanja“, čiji su autori osnovci našeg grada. Radovi su nastali na radionici koja je održana u Narodnoj biblioteci Trebinje povodom Dana maternjeg jezika. Radionice su vodile nastavnice Žanela Pažin i Irena Jakšić.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković