У ЧАСТ ВЕЛИКОМ ГЛУМЦУ: ДАНИ НЕБОЈШЕ ГЛОГОВЦА У ТРЕБИЊУ

У Културном центру Требиње, вечерас је обиљежено педесет година од рођења великана српског глумишта Небојше Глоговца, у присуству његове родбине, пријатеља, колега и поштовалаца.

Фото: Јован Видаковић

У име града Требиња, присутне је поздравио градоначелник Мирко Ћурић, истакавши да су рад и дјело Небојше Глоговца трајне вриједности и од националног значаја, те да ће ова манифестација и убудуће чувати успомену на њега.

Градска управа је у потпуности оприједељена да се, у сарадњи са релевантним институцијама, на достојан начин одужи великанима пониклим у Херцеговини, а који су својим радом и животним дјелом задужили не само Херцеговину него и српски народ у цјелини. Зато ће град Требиње увијек његовати лик уваженог, стаменог и честитог Требињца, Херцеговца Небојше Глоговца, који је увијек поносно истицао своје родно мјесто и поријекло“, рекао је  градоначелник Мирко Ћурић.

Фото: Јован Видаковић

У програму су учествовали Небојшини пријатељи и сарадници: Маја Медић, Татјана Њежић, Радивоје Андрић и Војин Ћетковић, који су говорили о заједничком искуству, сарадњи и пријатељству са доајеном нашег глумишта, а Никола Пејаковић обратио се видео-поруком.

Колега и кум Небојше Глоговца, Војин Ћетковић, изразио је своју захвалност граду Требињу који, на овај начин, његује сјећање на великог глумца.

„Мислим да би Небојша био поносан кад би видео све нас овде заједно а ја сам поносан што сам део оних људи које је он искрено волео. Ми смо овде не само због њега, већ и због његове деце – Сунчице, Гаврила и Милоша, али и због свих младих људи из Требиња којима је он нека светла тачка. Зато би било добро да се направи неки фестивал и да све ово и даље постоји“, сматра славни глумац.

Представљена је и монографија  „Небојша Глоговац“  ауторке Татјане Њежић, која је дочарала његов животни и умјетнички портрет. Велики допринос књизи дали су Глоговчеви колеге и пријатељи, који су ауторским текстовима, на особен начин, освијетлили његов лик и дјело.

„Био је то прилично изазован задатак јер није могуће тако импресивну личност и биографију ставити у корице књиге. Било је битно не погрешити у ономе шта је његов ДНК. То је нешто што мора бити пријемчљиво  „обичној публици“  како би га на прави начин доживела, а ономе ко је радио с њим и познавао његово велико умеће – да му то не недостаје у књизи“, навела је  Татјана Њежић.

Настојању да се унутар корица овог издања склопи скица за портрет импресивне умјетничке и људске величине, Небојше Глоговца, немјерљив допринос дала је и  уредница фотографије Маја Медић, која је приредила и  изложбу у галерији Културног центра.

Изложбу чине фотографије из великог броја представа и филмова у којима је Глоговац остварио своје најзначајније улоге, али и оних насталих иза камере и сцене док се припремао за своја маестрална извођења.

Фото: Јован Видаковић

Изложба ће бити постављена до 7. септембра у Културном центру Требиње.

Учесници програма подсјетили су на његове глумачке домете и кроз  кратки филм  „Година и један дан“ који је режирао Радивоје Раша Андрић, у продукцији Југословенског драмског позоришта.

„Небојша је просечне филмове чинио добрим, а редитељи су постајали бољи уз њега. Добар глумац је онај коме верујеш кад нешто говори, а одличан је онај за кога стрепиш и све мислиш десиће се нешто. По томе видиш кад је неко вансеријски глумац“, рекао је о Глоговцу  редитељ Раша Андрић.

Присутнима се обратила се и глумчева супруга  Милица Глоговац, чије су дирљиве речи узбуркале емоције присутних:

Фото: Јован Видаковић

„Данас ми је срце на месту јер сам баш ту где треба да будем – у твом граду. Долазак овде мало је ходочашће за моју велику љубав. Данас ти је 50. рођендан и сви смо ту, у твом Требињу. Верујем, надам се и даћу све од себе да Дани Небојше Глоговца постану традиција, у славу овог града, у славу уметности и у славу Небојшиног величанственог живота. Хвала вам и видимо се догодине, у ово време“.

Сутра, 31. августа, у 20 часова, у биоскопу Културног центра одржаће се пројекција позоришне представе  „Хадерсфилд“.

Душка Ђајић