БУГАРСКИ СЛИКАРИ ПРЕДСТАВИЛИ СЕ У ТРЕБИЊУ(ВИДЕО)

У организацији Културног центра Требиње, вечерас је у галерији ове установе отворена изложба слика бугарских аутора које су настале на ликовној колонији  „Арт симпозијум Јахорина“.

Шеснаест ликовних умјетника из Бугарске представило се својим дјелима оствареним акриликом, комбинованом техником и уљем на платну, рађеним током претходних сазива колоније 2003 – 2018.

Изложбу су отворили  предсједник Скупштине Града Требиња Драгослав Бањак и амбасадорка Бугарске у БиХ Августина Цветкова Карабашева која је истакла да је изложба доказ блиских веза не само међу институцијама већ и међу људима, међу умјетницима.

„Требиње је град познат по богатом културном програму и зато смо одлучили да наша прва изложба буде управо овдје. Ово је наставак одличне сарадње између Амбасаде Републике Бугарске и Града Требиња и ми смо спремни да сарадњу наставимо и убудуће“, навела је амбасадорка Бугарске.

Предсједник Скупштине Града Требиња Драгослав Бањак  подсјетио је да вечерашња изложба слика није прва манифестација сарадње Града Требиња и Амбасаде Бугарске. Према његовима ријечима, прије двије године, средства бугарске амбасаде и њихов пројекат били су од великог значаја за стандард наших ученика и запослених у средњим школама, а у плану је наставак сарадње.

Лазо Савић, оснивач и организатор колоније  „Арт симпозијум Јахорина“, која је захваљујући квалитетним дјелима постала једна од најзначајнијих ликовних, али и културних манифестација од општег интереса РС, истакао је да је у њеном раду до данас учествовало више од 250 умјетника из двадесетак земаља.

„Хтио сам истаћи да поједини умјетници редовно долазе на овај симпозијум, попут Светле Радулове и Николаја Русева. Стога смо ове године уприличили самосталну изложбу Радулове, а идуће године у плану је изложба Русева“, рекао је Савић.

 

Изложба слика бугарских аутора биће отворена до 29. септембра.

 

Душка Ђајић