BUGARSKI SLIKARI PREDSTAVILI SE U TREBINJU(VIDEO)

U organizaciji Kulturnog centra Trebinje, večeras je u galeriji ove ustanove otvorena izložba slika bugarskih autora koje su nastale na likovnoj koloniji  „Art simpozijum Jahorina“.

Šesnaest likovnih umjetnika iz Bugarske predstavilo se svojim djelima ostvarenim akrilikom, kombinovanom tehnikom i uljem na platnu, rađenim tokom prethodnih saziva kolonije 2003 – 2018.

Izložbu su otvorili  predsjednik Skupštine Grada Trebinja Dragoslav Banjak i ambasadorka Bugarske u BiH Avgustina Cvetkova Karabaševa koja je istakla da je izložba dokaz bliskih veza ne samo među institucijama već i među ljudima, među umjetnicima.

„Trebinje je grad poznat po bogatom kulturnom programu i zato smo odlučili da naša prva izložba bude upravo ovdje. Ovo je nastavak odlične saradnje između Ambasade Republike Bugarske i Grada Trebinja i mi smo spremni da saradnju nastavimo i ubuduće“, navela je ambasadorka Bugarske.

Predsjednik Skupštine Grada Trebinja Dragoslav Banjak  podsjetio je da večerašnja izložba slika nije prva manifestacija saradnje Grada Trebinja i Ambasade Bugarske. Prema njegovima riječima, prije dvije godine, sredstva bugarske ambasade i njihov projekat bili su od velikog značaja za standard naših učenika i zaposlenih u srednjim školama, a u planu je nastavak saradnje.

Lazo Savić, osnivač i organizator kolonije  „Art simpozijum Jahorina“, koja je zahvaljujući kvalitetnim djelima postala jedna od najznačajnijih likovnih, ali i kulturnih manifestacija od opšteg interesa RS, istakao je da je u njenom radu do danas učestvovalo više od 250 umjetnika iz dvadesetak zemalja.

„Htio sam istaći da pojedini umjetnici redovno dolaze na ovaj simpozijum, poput Svetle Radulove i Nikolaja Ruseva. Stoga smo ove godine upriličili samostalnu izložbu Radulove, a iduće godine u planu je izložba Ruseva“, rekao je Savić.

 

Izložba slika bugarskih autora biće otvorena do 29. septembra.

 

Duška Đajić