„BUBAMARCI“ OČARALI PUBLIKU KULTURNOG CENTRA

Новоосновани дјечји хор „Бубамарац“ одржао је вечерас свој први концерт у позоришној сали Културног центра Требиње.

Хор „Бубамарац“ настао је као пројекат сарадње Удружења за његовање и развој музичког стваралаштва код дјеце „ЛирАрт“ и Културног центра Требиње. Циљ пројекта био је да се међу нашим најмлађим суграђанима, уз организован педагошки приступ, подстакне музичка креативност. Хор тренутно броји четрдесетак чланова узраста од три до девет година.

Професори музике Неда Танасијевић и Милисав Сукоњица, умјетнички руководиоци „Бубамарца“, истакли су да је рана музичка стимулација деценијама уназад на Западу предмет истраживања и дио праксе у одгоју најмлађих, те да бројне студије дјечјих доктора, психолога, психијатара и неурофизиолога говоре о пожељном утицају музике на свеукупан развој код дјеце.

„ И медицина је доказала да је музичка стимулација у раном узрасту много важна. Оно што је можда још важније јесте тај друштвени, социолошки аспект хора јер је то једна заједница, колектив који мора да дјелује заједнички, као једна екипа, једна породица. Не само да морају да буду у добрим међуљудским односима и да буду другари, него морају да буду ‘у симфонији’, не само да буду сложни, него да буду и музички сагласни једни с другима“, нагласио је Сукоњица.

Малишани су од септембра са осмијехом на лицу долазили на пробе, а њихови професори казали су да пробе не схватају као обавезу него као задовољство.

„Наше пробе нису класичне. То јесте хорска проба, али је проткана многим другим садржајима – плесом, покретом и дидактичким музичким играма, како бисмо задржали њихову пажњу. И ми се са њима играмо, заједно растемо и у музичком, емоционалном, психофизичком и сваком другом смислу“, додао је Сукоњица.

Оно чему „Бубамарци“ теже је израз хора „Колибри“, тако да су се њихове двије композиције нашле на вечерашњем репертоару. Публика је уживала и у композицијама Миње Суботе, савремених аутора са простора Босне и Херцеговине, те великана класичне музике адаптираним за мале извођаче.

Посјетиоци Културног центра вечерас нису крили одушевљење „Бубамарцима“ и срдачним аплаузима награђивали су извођаче. Сигурни смо да ће свима ово дивно дружење дуго остати у лијепом сјећању.

Душка Ђајић

Фото: Јован Видаковић