BRODVEJSKI MJUZIKL U POZORIŠTU KULTURNOG CENTRA TREBINJE

Dvanaestočlani ansambl mladih umjetnika iz BiH i Srbije predstavio se večeras publici Kulturnog centra Trebinje mjuziklom  „Moja pjesma“.

„Moja pjesma“   nastavak je projekta  „BH Brodvej mjuzikl“  koji je prošle godine uspješno realizovan u nekoliko gradova Bosne i Hercegovine. Mjuzikl sa mladim glumcima pripremili su Aron Tilen, umjetnički direktor, i Rajan T. Nelson, muzički reditelj čikaškog  „Mariot teatra“.

Dvanaest umjetnika, koji su prošli audicije održane u Banjaluci i Sarajevu, u pjesme iz čuvenih brodvejskih mjuzikala satkali su svoje ispovijesti.

Kroz uspješan spoj glume i pjesme, mladi umjetnici su publici prenijeli svoje najdublje emocije. Mjuzikl je počeo pjesmom  ‘Dvanaest ničijih u BiH’, kroz koju poručuju da će reći sve što ih tišti, postaviti važna pitanja i istaći bitne teme, a nakon toga progovaraju o svojim snovima, porodičnim odnosima, zabranjenoj ljubavi, odlasku mladih iz zemlje, ljudima koje vole a nisu više sa njima…

Glumac Nedim Džinović  kaže da su svi imali zadatak da odaberu svoju pjesmu, koja je povezana sa njihovom ličnom pričom, a dvije sedmice radili su na mjuziklu kroz individualne i grupne zadatke.

„U saradnji sa američkim umjetnicima, radili smo na songovima iz brodvejskih mjuzikala.  City of Angels‘,  ‘Hamilton’,  ‘The Addams Family’  i  ‘Hero’  samo su neki od njih. Svako od nas prije izvođenja songa napravi jedan kratki uvod u to šta je motiv pjesme i šta stoji iza toga. Ja, na primjer, kroz song  ‘Mamma says’  govorim o svojoj majci, kojoj poručujem da joj dugujem sve i da sam joj zahvalan na svemu“, naveo je  Nedim Džinović.

Džinović smatra da mjuzikl, kao forma umjetničkog izraza, nije dovoljno zastupljen u BiH, prvenstveno zbog nedostatka kadra ali i finansijskih mogućnosti, budući da zahtijeva mnogo veći budžet od klasičnog teatra. Ipak, kako kaže, publika je sa oduševljenjem ispratila njihove nastupe.

„S obzirom na to da mjuzikl nije toliko zastupljen na ovim prostorima, publika je odlično reagovala. To je za nju nešto novo i drugačije od onog na šta je navikla i primjetili smo da su ljudi uživali u našim izvođenjima. Bilo je i suza i smijeha, pjevali su s nama i emotivno doživjeli naše priče“, dodao je  Džinović.

Pored Nedima Džinovića, uloge u mjuziklu ostvarili su:  Sanjin Arnautović, Nemanja Bajić, Šejla Grgić, Tijana Jovanović, Srđan Knjeginjić, Marko Mirković, Aida Mušanović Arsić, Sofija Ristić, Ana-Marija Tomić, Marko Vujević i Nikolina Vujić.

Mjuzikl  „Moja pjesma“  nastao je u okviru projekta  „BH Brodvej 2“, koji provodi Američka ambasada u BiH sa partnerima – Kamerni teatar 55 iz Sarajeva, Pozorište Prijedor, Narodno pozorište Mostar i Kulturni centar Trebinje.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković