БРОДВЕЈСКИ МЈУЗИКЛ У ПОЗОРИШТУ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА ТРЕБИЊЕ

Дванаесточлани ансамбл младих умјетника из БиХ и Србије представио се вечерас публици Културног центра Требиње мјузиклом  „Моја пјесма“.

„Моја пјесма“   наставак је пројекта  „БХ Бродвеј мјузикл“  који је прошле године успјешно реализован у неколико градова Босне и Херцеговине. Мјузикл са младим глумцима припремили су Арон Тилен, умјетнички директор, и Рајан Т. Нелсон, музички редитељ чикашког  „Мариот театра“.

Дванаест умјетника, који су прошли аудиције одржане у Бањалуци и Сарајеву, у пјесме из чувених бродвејских мјузикала саткали су своје исповијести.

Кроз успјешан спој глуме и пјесме, млади умјетници су публици пренијели своје најдубље емоције. Мјузикл је почео пјесмом  ‘Дванаест ничијих у БиХ’, кроз коју поручују да ће рећи све што их тишти, поставити важна питања и истаћи битне теме, а након тога проговарају о својим сновима, породичним односима, забрањеној љубави, одласку младих из земље, људима које воле а нису више са њима…

Глумац Недим Џиновић  каже да су сви имали задатак да одаберу своју пјесму, која је повезана са њиховом личном причом, a двије седмице радили су на мјузиклу кроз индивидуалне и групне задатке.

„У сарадњи са америчким умјетницима, радили смо на сонговима из бродвејских мјузикала.  City of Angels‘,  ‘Hamilton’,  ‘The Addams Family’  и  ‘Hero’  само су неки од њих. Свако од нас прије извођења сонга направи један кратки увод у то шта је мотив пјесме и шта стоји иза тога. Ја, на примјер, кроз сонг  ‘Mamma says’  говорим о својој мајци, којој поручујем да јој дугујем све и да сам јој захвалан на свему“, навео је  Недим Џиновић.

Џиновић сматра да мјузикл, као форма умјетничког израза, није довољно заступљен у БиХ, првенствено због недостатка кадра али и финансијских могућности, будући да захтијева много већи буџет од класичног театра. Ипак, како каже, публика је са одушевљењем испратила њихове наступе.

„С обзиром на то да мјузикл није толико заступљен на овим просторима, публика је одлично реаговала. То је за њу нешто ново и другачије од оног на шта је навикла и примјетили смо да су људи уживали у нашим извођењима. Било је и суза и смијеха, пјевали су с нама и емотивно доживјели наше приче“, додао је  Џиновић.

Поред Недима Џиновића, улоге у мјузиклу остварили су:  Сањин Арнаутовић, Немања Бајић, Шејла Гргић, Тијана Јовановић, Срђан Књегињић, Марко Мирковић, Аида Мушановић Арсић, Софија Ристић, Ана-Марија Томић, Марко Вујевић и Николина Вујић.

Мјузикл  „Моја пјесма“  настао је у оквиру пројекта  „БХ Бродвеј 2“, који проводи Америчка амбасада у БиХ са партнерима – Камерни театар 55 из Сарајева, Позориште Приједор, Народно позориште Мостар и Културни центар Требиње.

Душка Ђајић

Фото: Јован Видаковић