Бјелопољски Јонеско отворио фестивал

Представом „Одјеци“, у извођењу ансамбла Бјелопољског позоришта, у Требињу је вечерас почео 58. Фестивал фестивала, који ће до 31. јула представити најбоља остварења аматерске продукције из БиХ, Србије, Црне Горе, Македоније, а по први пут од обнављања манифестације – и Хрватске.
Побједничку представу републичког фестивала Црне Горе, по мотивима драме „Час“ Ежена Јонеска, режирао је Горан Бјелановић, који је дјело класика театра апсурда адаптирао контексту савремених а вјековних балканских нетрпељивости и апсурда.
Признање протагонисте вечери жири публике Фестивала фестивала додијелио је глумцу Предрагу Вукојевићу.
Друге такмичарске вечери, требињској публици представиће се побједници републичког фестивала Србије – ансамбл КУД-а „Крушчић“ из Крушчића код Куле, извођењем представе „Велика драма“ по тексту Синише Ковачевића, а у режији Дејана Цицмиловића.
Представа почиње у 20:30.
Вучуревић: Без мостова међу сусједима – сви остајемо на маргини
Пожељевши добродошлицу учесницима 58. смотре најбоље аматерске продукције региона, фестивал је свечано отворио градоначелник Требиња Славко Вучуревић истакавши да је Требиње још давно дало себи задатак „да дивни културни низ, започет на хварској а настављен на требињској сцени, не смије бити прекинут“, држећи се из године у годину стратегије да требињска сцена „заиста буде огледало онога што се у драмском аматеризму догађа у овом дијелу свијета“.
„Након неколико посних година, ове можемо да се похвалимо да наш фестивал има свој нови, чист и самопотврђен концепт – јер овог пута на нашој сцени наступиће аматери из Србије, Црне Горе, БиХ, Македоније и Хрватске, а у својству посматрача – са нама биће и представници драмских аматера из Словеније. То је био циљ којем смо тежили све ове године“, рекао је Вучуревић.
Он је додао да је тиме требињски фестивал „културна манифестација коју креирају сусједи“.
„Креирају, јер су свјесни да без мостова које прави култура сви остајемо на маргини, потпуно осамљени и тешки самима себи, чак и у тренуцима највиших умјетничких узлета, када најуспјешније креације не могу да се упореде са сличним догађајима у сусједству“, рекао је Вучуревић.
Извор: Радио Требиње