Bjelopoljski Jonesko otvorio festival

Predstavom „Odjeci“, u izvođenju ansambla Bjelopoljskog pozorišta, u Trebinju je večeras počeo 58. Festival festivala, koji će do 31. jula predstaviti najbolja ostvarenja amaterske produkcije iz BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije, a po prvi put od obnavljanja manifestacije – i Hrvatske.
Pobjedničku predstavu republičkog festivala Crne Gore, po motivima drame „Čas“ Ežena Joneska, režirao je Goran Bjelanović, koji je djelo klasika teatra apsurda adaptirao kontekstu savremenih a vjekovnih balkanskih netrpeljivosti i apsurda.
Priznanje protagoniste večeri žiri publike Festivala festivala dodijelio je glumcu Predragu Vukojeviću.
Druge takmičarske večeri, trebinjskoj publici predstaviće se pobjednici republičkog festivala Srbije – ansambl KUD-a „Kruščić“ iz Kruščića kod Kule, izvođenjem predstave „Velika drama“ po tekstu Siniše Kovačevića, a u režiji Dejana Cicmilovića.
Predstava počinje u 20:30.
Vučurević: Bez mostova među susjedima – svi ostajemo na margini
Poželjevši dobrodošlicu učesnicima 58. smotre najbolje amaterske produkcije regiona, festival je svečano otvorio gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević istakavši da je Trebinje još davno dalo sebi zadatak „da divni kulturni niz, započet na hvarskoj a nastavljen na trebinjskoj sceni, ne smije biti prekinut“, držeći se iz godine u godinu strategije da trebinjska scena „zaista bude ogledalo onoga što se u dramskom amaterizmu događa u ovom dijelu svijeta“.
„Nakon nekoliko posnih godina, ove možemo da se pohvalimo da naš festival ima svoj novi, čist i samopotvrđen koncept – jer ovog puta na našoj sceni nastupiće amateri iz Srbije, Crne Gore, BiH, Makedonije i Hrvatske, a u svojstvu posmatrača – sa nama biće i predstavnici dramskih amatera iz Slovenije. To je bio cilj kojem smo težili sve ove godine“, rekao je Vučurević.
On je dodao da je time trebinjski festival „kulturna manifestacija koju kreiraju susjedi“.
„Kreiraju, jer su svjesni da bez mostova koje pravi kultura svi ostajemo na margini, potpuno osamljeni i teški samima sebi, čak i u trenucima najviših umjetničkih uzleta, kada najuspješnije kreacije ne mogu da se uporede sa sličnim događajima u susjedstvu“, rekao je Vučurević.
Izvor: Radio Trebinje