Banjalučki hor „Jedinstvo“ nastupio u sabornom hramu

 

  1. ТРЕБИЊЕ │ У оквиру Дучићевих вечери поезије у требињском саборном храму вечерас је приређен концерт Мјешовитог хора Српског пјевачког друштва „Јединство“ из Бањалуке.

На репертоару су биле композиције православне духовне музике из српске, бугарске и руске традиције – а уз хор, под диригентским вођством Немање Савића, наступили су и солисти  – сопрани Каролина Михајловић и Јелена Дејановић и тенор Живан Живановић.

„Сваки пут овај храм је инспиративан, својом предивном акустиком он подстиче и даје изнова елан пјевачима да донесу програм што израженије и на што вишем умјетничком нивоу“, казао је Савић након концерта.

Он је рекао да увијек са задовољством долазе у Требиње, те да посебно памти 2000. годину, када је хор СПД „Јединство“ био учесник велике свечаности повратка земних остатака Јована Дучића у родни град.

Напомиње да је Српско пјевачко друштво „Јединство“ из Бањалуке основано још давне 1893. године, те да је у своју дугу и богату историју „уписало“ неколико хиљада концерата.

Друштво је, додаје он, посебно активно од обнављања рада 1992. године, од када се низају гостовања широм бивше Југославије, преко Европе и Русије, до Америке и Аустралије, али и бројне награде и признања побрана на домаћој и међународној сцени.

У оквиру овогодишњих Дучићевих вечери поезије хор ће наступати још сутра и прекосутра – на свечаној академији и поетско-музичком програму „На Дучићевом путу“, а публика у Требињу, додаје Савић, имаће прилику да ужива у нешто другачијем репертоару, на којем ће поред духовних бити и композиције свјетовне и фолклорне баштине.

Р.С.