Banjalučki hor „Jedinstvo“ nastupio u sabornom hramu

 

  1. TREBINJE │ U okviru Dučićevih večeri poezije u trebinjskom sabornom hramu večeras je priređen koncert Mješovitog hora Srpskog pjevačkog društva „Jedinstvo“ iz Banjaluke.

Na repertoaru su bile kompozicije pravoslavne duhovne muzike iz srpske, bugarske i ruske tradicije – a uz hor, pod dirigentskim vođstvom Nemanje Savića, nastupili su i solisti  – soprani Karolina Mihajlović i Jelena Dejanović i tenor Živan Živanović.

„Svaki put ovaj hram je inspirativan, svojom predivnom akustikom on podstiče i daje iznova elan pjevačima da donesu program što izraženije i na što višem umjetničkom nivou“, kazao je Savić nakon koncerta.

On je rekao da uvijek sa zadovoljstvom dolaze u Trebinje, te da posebno pamti 2000. godinu, kada je hor SPD „Jedinstvo“ bio učesnik velike svečanosti povratka zemnih ostataka Jovana Dučića u rodni grad.

Napominje da je Srpsko pjevačko društvo „Jedinstvo“ iz Banjaluke osnovano još davne 1893. godine, te da je u svoju dugu i bogatu istoriju „upisalo“ nekoliko hiljada koncerata.

Društvo je, dodaje on, posebno aktivno od obnavljanja rada 1992. godine, od kada se nizaju gostovanja širom bivše Jugoslavije, preko Evrope i Rusije, do Amerike i Australije, ali i brojne nagrade i priznanja pobrana na domaćoj i međunarodnoj sceni.

U okviru ovogodišnjih Dučićevih večeri poezije hor će nastupati još sutra i prekosutra – na svečanoj akademiji i poetsko-muzičkom programu „Na Dučićevom putu“, a publika u Trebinju, dodaje Savić, imaće priliku da uživa u nešto drugačijem repertoaru, na kojem će pored duhovnih biti i kompozicije svjetovne i folklorne baštine.

R.S.