Aplauzi na premijeri: Nušić na šabački i trebinjski način

TREBINJE │ Predstava „Nušićev optimalan broj“, rađena u koprodukciji Gradskog pozorišta Trebinje i Kulturne scene „Male stvari“ sa scenom „Maska“ iz Šabca, večeras je na sceni Kulturnog centra premijerno izvedena pred trebinjskom publikom.

Autor teksta i reditelj je Ivan Tomašević iz šabačke Scene „Maska“, koji u predstavi glumi komediografa Branislava Nušića, dok različite likove Nušićevih komedija tumače Aneta Tomašević iz Šapca i trebinjski glumac Željko Milošević.

Tomašević je rekao da je komedija „našeg vremena, karaktera i naravi“ u duhu Nušića svojevrsni omaž najvećem srpskom komediografu, a u susret godišnjici njegovog rođenja, te da je realizacija predstave počela još prošle godine u Šapcu, da bi završene scene i probe pred premijeru bile postavljene i održane u Trebinju.

„Nismo htjeli da uzmemo nijedan Nušićev komad, već smo došli na ideju da napravimo novi tekst. Krenuvši od pretpostavke da svaki umjetnik preispituje svoja djela, stvorili smo okolnosti u kojima se Nušić, opsjednut svojim likovima koji dolaze sa različitim zahtjevima kod njega po pomoć, bori sa novonastalom situacijom. Nastojali smo da nušićevskim jezikom, dakle komedijom, ukažemo na položaj umjetnosti i umjetnika danas“, rekao je Tomašević o ovom šabačko-trebinjskom ostvarenju, koje je na večerašnjoj premijeri zadovoljna trebinjska publika nagradila apluzima.
R.S.nusic