AKADEMIJA POVODOM DANA TREBINJSKE BRIGADE

Intoniranjem himne Republike Srpske i minutom ćutanja za sve poginule borce Trebinjske brigade počela je prva akademija povodom 13. jula dana Trebinjske brigade koju je u Kulturnom centru organizovala Gradska boračka organizacija Trebinje.
 
Pero Mišeljić, predsjednik Boračke organizacije Grada Trebinja, rekao je da je kroz Trebinjsku brigadu prošlo preko 6.000 hiljada boraca, te da je u borbama svoje živote dalo 258 najboljih sinova našeg naroda.
Svetozar Aćimović, jedan od komandanata Trebinjske brigade, koja je držala liniju odbrane od preko 80 kilometara, podsjetio je da je ova brigada formirana od 472 motorizovane brigade JNA i detaljno opisao njen ratni put. Aćimović je kao posebno težak period za Trebinjsku brigadu naveo period od maja do oktobra 1992. godine kada je brigada vodila mnogo teških bitaka  za odbranu našeg grada koja je skupo plaćena, 19 boraca je poginulo a 57 teško ranjeno.
 
 
“Treba da se sjetimo svih onih koji su dali svoje živote da bismo mi ovdje slobodno mislili, živjeli i djelovali, moramo pamtiti i čuvati uspomenu na njih her su podnijeli veliku žrtvu braneći čast svoji djedova. Svojim potomcima ostavljamo ovu zemlju, istoriju i jezik kao što su je naši preci ostavili nama. Nadam se da oni svoj identitet neće morati da brane mecima. Nadam se da će iz nedaća naći neki bezbolniji izlaz, ako ga bude. U tome im moramo pomoći. Podvig roditelja moraju da sačuvaju oni”, rekao je između ostalog vladika zahumsko – hercegovački i primorski  Grigorije u svojoj besjedi na večerašnjoj akademiji.
Gradonačelnik Trebinja , Luka Petrović je govoreći na akademiji naglasio da gradska vlast neće zaboraviti one koji su odbranili Trebinje, kao ni porodice boraca koji su za Trebinje i Republiku Srpsku život dali. On je rekao da neće zaboraviti ni porodice boraca koji su umrli poslije rata kojih je u našem gradu 164 i koje nisu zbrinute.
 
“Ovo je veliki dan i sjećanje na veliku žrtvu, koja je u temeljima naše slobode.Ovo je dan kada počinje naša sloboda koja je krvlju plaćena. Naše sjećanje će njihovu žrtvu učiniti vječnom”, istakao je Petrović.
 
Poluprazna pozorišna sala Kulturnog centra Trebinje na ovaj za naš grad veliki i važan događaj ne ostavlja lijep utisak, a svi mi treba da se i zabrinemo i zapitamo zašto je to tako!
U umjetničkom dijelu akademije učestvovali su : hor Tribunija, učenici Gimnazije Jovan Dučić, guslari            i Jefimija Ot, glumica Gradskog pozorišta Trebinje.
Na dan brigade sutra, 13. jula između 9: 30 i 10:00 časova zakazano je okupljanje bivših boraca u krugu nekadšnje kasarne “Luka Vukalović”, nakon čega će u crkvi Svetog cara Lazara biti služen pomen borcima jedinice poginulim u Odbranbeno – otadžbinskom ratu.
 
U 10: 30 je polaganje cvijeća u spomen sobi Trebinjske brigade, nakon čega je planirano postrojavanje boraca, iznošenje ratnih zastava i defile veterana ulicama Trebinja.
 
https://www.youtube.com/watch?v=Pu6VNxqFN3I&feature=youtu.be