SPOMENIK HEROJIMA ZA SLOBODU TREBINJA 1914-1918. GODINE

Foto:Jovan Vidaković

Pjesnik i diplomata Jovan Dučić volio je rodni grad Trebinje i trudio se da ga što više uljepša te je, povodom 20 godina od završetka Prvog svjetskog rata, imao želju da podigne spomenik palim herojima, ratnicima, ali i nedužnim žrtvama ovog velikog rata.

Napravio veliki broj skica i crteža tražeći najprikladnije rješenje, a konsultovao se i sa brojnim umjetnicima i, nakon toga, dorađivao detalje budućeg spomenika. Na kraju, izabrao je rješenje koga Trebinjci smatraju pravim primjerom kako se treba odužiti onima koji su narodu donijeli najveću dragocjenost, slobodu. Tako je nastao lijepi, monumentalni i dostojanstveni spomenik junacima i žrtvama Trebinja u Prvom svjetskom ratu.

Pišući o otkrivanju spomenika u Trebinju, dnevni list “Politika” iz Beograda (Srbija) 1938. godine između ostalog ističe: “…Spomenik je remek-đelo po ljepoti. Sastoji se od jednog izvanredno lijepog vajanog anđela mira nemanjićkog stila. Izradio ga je jedan strani majstor po detaljnim crtežima samog Dučića koji je želio da taj anđeo ne bude samo ornamentički lijep nego i istorijski značajan. Zatim se (spomenik) sastoji od jednog antičkog stuba monolita visokog 4,5 metara i postamenta na kome su uklesani natpisi….“.

Sama lokacija spomenika je Dučiću bila pođednako važna pa je odabrao takvo mjesto koje doprinosi uklapanju spomenika u mediteranski stil gradnje karakterističan za desetine zgrada s kraja XIX i početka XX vijeka koje danas kreiraju strogi centar Trebinja.

no images were found

Foto:Jovan Vidaković