61.„FESTIVAL FESTIVALA“ – TREĆE VEČE

Treće večeri 61. manifestacije  „Festival festivala“, u pozorišnoj sali Kulturnog centra Trebinje odigrana je predstava  „Rodoljupci“ ansambla Kulturnog centra Kula.

Ovaj pozorišni komad, rađen po tekstu Jovana Sterije Popovića i u rediteljskom čitanju Dragana Ostojića, drugoplasirano je ostvarenje sa Festivala amaterskih pozorišta Srbije.

Kulski  „Rodoljupci“, groteska od manijačne opsednutosti vlašću, politikom za svoj džep, ali po cijeni koja se plaća tuđom glavom, preobražena u tragikomediju koja korespondira s današnjim vremenom, ispraćeni su burnim aplauzima prepunog gledališta pozorišta Kulturnog centra Trebinje.

Žiri publike je diplomu za protagonistu večeri dodijelio  Branislavu Unginoviću.

U galeriji Kulturnog centra, u okviru pratećeg programa, održana je  promocija knjige  „Anegdote i crtice iz pozorišnog života“, autora Milovana Zdravkovića.

Anegdote, koje je Zdravković prikupio tokom trogodišnjeg istraživanja, otkrivaju, ne samo kakve su ličnosti i kakva je bila narav dramskih pisaca i glumaca, od Joakima Vujića do Petra Kralja, već i duh vremena u kom su nastajale.

 

Sutra veče, od 20.30 časova, biće odigrana predstava iz pratećeg programa  „Sumnja ili Confusione Dubium“, rađena u koprodukciji Gradskog pozorišta Trebinje i Kulturne scene  Male Stvari“, koja nije u takmičarskom programu festivala.

 

Kako je saopšteno iz Umjetničkog savjeta festivala, učešće makedonskog ansambla SOV Gimnazije  „Koča Racin“  iz Velesa, otkazano je zbog bolesti glavnog glumca.

Duška Đajić