61.„FESTIVAL FESTIVALA“ – TREĆE VEČE

Треће вечери 61. манифестације  „Фестивал фестивала“, у позоришној сали Културног центра Требиње одиграна је представа  „Родољупци“ ансамбла Културног центра Кула.

Овај позоришни комад, рађен по тексту Јована Стерије Поповића и у редитељском читању Драгана Остојића, другопласирано је остварење са Фестивала аматерских позоришта Србије.

Кулски  „Родољупци“, гротеска од манијачне опседнутости влашћу, политиком за свој џеп, али по цијени која се плаћа туђом главом, преображена у трагикомедију која кореспондира с данашњим временом, испраћени су бурним аплаузима препуног гледалишта позоришта Културног центра Требиње.

Жири публике је диплому за протагонисту вечери додијелио  Браниславу Унгиновићу.

У галерији Културног центра, у оквиру пратећег програма, одржана је  промоција књиге  „Анегдоте и цртице из позоришног живота“, аутора Милована Здравковића.

Анегдоте, које је Здравковић прикупио током трогодишњег истраживања, откривају, не само какве су личности и каква је била нарав драмских писаца и глумаца, од Јоакима Вујића до Петра Краља, већ и дух времена у ком су настајале.

 

Сутра вече, од 20.30 часова, биће одиграна представа из пратећег програма  „Сумња или Confusione Dubium“, рађена у копродукцији Градског позоришта Требиње и Културне сцене  Мале Ствари“, која није у такмичарском програму фестивала.

 

Како је саопштено из Умјетничког савјета фестивала, учешће македонског ансамбла СОВ Гимназије  „Коча Рацин“  из Велеса, отказано је због болести главног глумца.

Душка Ђајић