U Kulturnom centru Trebinje održana prva javna rasprava o Nacrtu zakona o kulturi

Прва јавна расправа о Нацрту закона о култури, у чијем раду је поред замјенице министра културе Тање Ђаковић, театролога и сценаристе Монике Поњавић и Жељка Остића учествовао и велики број културних посленика из Требиња и Источне Херцеговине одржана је данас у галерији Културног центра Требиње.

 
Похваливши Требиње као град који за културу из буџета издваја скоро осам посто средстава госпођа Ђаковић је говорећи о данашњој расправи између осталог рекла; “Веома са задовољна јавном расправом о Нацрту закона у култури РС данас у Требињу, било је много конструктивних приједлога, дискусија, учесници јавне расправе су упознати са текстом Нацрта, а надам се да смо успјели и да разјаснимо неке недоумице. Наглашавам да се ради о кровном закону који третира само оне области које појединачни закони нису регулисали. Циљ министарства просвјете и културе је да прије свега уреди независну сцену, коју ми сматрамо важним партнером али у којој тренутно стање ствари захтјева да она буде уређена кроз одрђена законска рјешења.”
 
Замјеница министра културе, Тања Ђаковић је рекла да су неки приједлози и сугестије који су се могли чути данас одмах уважени а позвала је све учеснике расправе да путем мејла доставе све своје приједлоге, примједбе и сугестије који ће у министарству просвјете и културе бити размотрени.
 
Данас је било ријечи и о субјектима у култури, финансирању и суфинансирању културе као и о свим оним средствима која се из буџета за културу издвајају као и о инструментима културне политике као што су су стратегија развоја и јавни конкурси.
 
Јавне расправе о Нацрту закона о култури који је Народна скупштина РС усвојила 29. марта ове године трајаће наредних мјесец дана.