U Kulturnom centru Trebinje održana prva javna rasprava o Nacrtu zakona o kulturi

Prva javna rasprava o Nacrtu zakona o kulturi, u čijem radu je pored zamjenice ministra kulture Tanje Đaković, teatrologa i scenariste Monike Ponjavić i Željka Ostića učestvovao i veliki broj kulturnih poslenika iz Trebinja i Istočne Hercegovine održana je danas u galeriji Kulturnog centra Trebinje.

 
Pohvalivši Trebinje kao grad koji za kulturu iz budžeta izdvaja skoro osam posto sredstava gospođa Đaković je govoreći o današnjoj raspravi između ostalog rekla; “Veoma sa zadovoljna javnom raspravom o Nacrtu zakona u kulturi RS danas u Trebinju, bilo je mnogo konstruktivnih prijedloga, diskusija, učesnici javne rasprave su upoznati sa tekstom Nacrta, a nadam se da smo uspjeli i da razjasnimo neke nedoumice. Naglašavam da se radi o krovnom zakonu koji tretira samo one oblasti koje pojedinačni zakoni nisu regulisali. Cilj ministarstva prosvjete i kulture je da prije svega uredi nezavisnu scenu, koju mi smatramo važnim partnerom ali u kojoj trenutno stanje stvari zahtjeva da ona bude uređena kroz odrđena zakonska rješenja.”
 
Zamjenica ministra kulture, Tanja Đaković je rekla da su neki prijedlozi i sugestije koji su se mogli čuti danas odmah uvaženi a pozvala je sve učesnike rasprave da putem mejla dostave sve svoje prijedloge, primjedbe i sugestije koji će u ministarstvu prosvjete i kulture biti razmotreni.
 
Danas je bilo riječi i o subjektima u kulturi, finansiranju i sufinansiranju kulture kao i o svim onim sredstvima koja se iz budžeta za kulturu izdvajaju kao i o instrumentima kulturne politike kao što su su strategija razvoja i javni konkursi.
 
Javne rasprave o Nacrtu zakona o kulturi koji je Narodna skupština RS usvojila 29. marta ove godine trajaće narednih mjesec dana.