Trećeg, posljednjeg dana simposiona ” Teologija u javnoj sferi”, koji je po peti put organizovao Centar za filosofiju i teologiju koji djeluje pri Eparhiji Zahumsko – Hercegovačkoj i primorskoj u Kulturnom centru Trebinje danas su održana tri veoma interesantna predavanja. 

 
Današnja, kao i prethodna  predavanja  izborom tema i predavača privukla su veliki broj publike a među mnogim uvaženim gostima danas su bili i gradonačelnik Mostara gospodin Ljubo Bešlić i generalni vikar dubrovačke biskupije don Hrvoje Katusić.
 
Doc. dr Kenan Musić, sa Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu  je veoma inspirativno govorio na temu “Kuran – knjiga o Bogu, čovjeku i kosmosu. Sama riječ Kuran , pojasnio je dr Musić znači čitanje.Kuran, sveta knjiga islama ima 600 stranica  i sastavljen je od 144 poglavlja , odnosno, sura od koji 113 počinje sa “U ime Boga Milosnog Samilosnog”.
 
Od 6236 stavki, kuranskih 600 ajeta govori o propisima dok čak 1400 ajeta govori o kosmosu, podsjetio je efendija Musić. “Kuran kao isve druge svete knjige treba biti predmet ozbiljnih promišljanja, a ono sa čim mi kao ljudi možemo pristupiti pred stvoritelja je zdravo srce odnosno čisto srce.Nama su danas potrebna intelektualna skloništa”, rekao je između ostalog gospodin Musić.
 
Na temu “Slučajnost u savremenoj fizici” govorio je mr Ivan Šupić sa Instituta fotoničkih nauka iz Barselone. Slučajnost je na velika vrata ušla u svijet fizike sa kvantnom teorijom.U savremenoj fizici problem slučajnosti počinje pitanjem “za koga?”. Niz brojeva za jednog posmatrača može izgledati sasvim slučajan, dok je za drugog posmatrača, koji posjeduje više informacija, postoji zakonomjernost i svaki sljedeći broj u nizu se može sa sigurnošću predvidjeti. 
 
Možda i najveću pažnju javnosti privukla je tema “Vještljačka inteligencija: perspektive i izazovi”, o kojoj je vrlo nadahnuto govorio dr Lazar Supić sa prestižnog Kalifornijskog univerziteta “Berkli”
Da bi sistem vještačke inteligencije bio uspješan neophodna su tri preduslova: velika količina podataka, dovoljno dobar računar i algoritam neutralne mreže, pojasnio je doktor Supić.
Vještačka inteligencija je po Supićevim riječima nužna stvar, ali on smatra da moramo ostati konektovani za prirodnu inteligenciju. Sistem vještačke inteligencije ulazi u sistem medicinske prakse kao pomoćno sredstvo u cilju smanjenja grešaka prilikom dijagnostike. Gospodin Supić se zalaže za vještačku inteligenciju ali samo kao pomoćno sredstvo prirodnoj inteligenciji i smatra da bojazan od vještačke inteligencije nije opravdana. 
Od Supića smo danas saznali mnogo čak i to da se već ozbiljno razmišlja o stvaranju udruženja robota kao i osnivanju političkih partija među njima-
 
Glavno predavanje ovogodišnjeg simposiona “Teologija u javnoj sferi” na temu “Pravoslavni sekularizam” koje će održati prof. dr Aristotel Papanikloau  je danas u 17 časova i 30 minuta u pozorišnoj sali Kulturnog centra Trebinje.
https://www.youtube.com/watch?v=Obiqe53wxbQ&feature=youtu.be