Требињско вече руских умјетника

ТРЕБИЊЕ │ Књижевно удружење „Сусрет“ под покровитељством Града Требиња вечерас је у биоскопској сали Културног центра приредило литерарно-музичко вече истакнутих руских умјетника Јурија Назарова, Људмиле Маљцеве и Полине Начитајло.

Програм под називом „Руски карактер“ је књижевно-музички колаж, рађен по мотивима из дјела Гогоља, Пушкина, Љескова, Достојевског, Цвјетајеве, Гумиљева, Јесењина, Шолохова, Висоцког…

Подрављајући госте и публику, Драгослав Бањак, предсједник Скупштине града Требиња је исказао задовољство што су умјетници посјетили Требиње.

„Надам се да ће ово вече постакнути интензивнију културну сарадњу Требиња са руским умјетницимали и личностима из друге бранше, попут привредника, који би свој пословни интерес могли остварити на југу Републике Српске“, навео је Бањак.

Милана Бабић из удружења „Сусрет“ подсјећа да су умјетници из Русије и прошле године у Требињу приредили вече за памћење, о којем су више од ријечи казивали дуготрајни аплаузи и овације задовољне требињске публике.

„Долазак истакнутих руских умјетника за Требиње је изузетна част, али и прилика да се јачају везе и договара будућа сарадња на радост и корист требињских љубитеља културе“, навела је она.

Глумац Јуриј Назаров, са титулом народног умјетника Русије, на филму и телевизији остварио је око 300 улога – међу којима су и оне у култним остварењима редитеља Андреја Тарковског „Андреј Рубљов“ и „Огледало“.

Драмски умјетник Људмила Маљцева носи признање заслужног умјетника Русије, док је њена кћерка Полина Начитајло члан престижног Театра на Таганки, уз то и поетеса и сликарка, а публици на овим просторима позната је по улози у руској ТВ серији „Тајне института за даме“.

Д.М.