Trebinjsko veče ruskih umjetnika

TREBINJE │ Književno udruženje „Susret“ pod pokroviteljstvom Grada Trebinja večeras je u bioskopskoj sali Kulturnog centra priredilo literarno-muzičko veče istaknutih ruskih umjetnika Jurija Nazarova, Ljudmile Maljceve i Poline Načitajlo.

Program pod nazivom „Ruski karakter“ je književno-muzički kolaž, rađen po motivima iz djela Gogolja, Puškina, Ljeskova, Dostojevskog, Cvjetajeve, Gumiljeva, Jesenjina, Šolohova, Visockog…

Podravljajući goste i publiku, Dragoslav Banjak, predsjednik Skupštine grada Trebinja je iskazao zadovoljstvo što su umjetnici posjetili Trebinje.

„Nadam se da će ovo veče postaknuti intenzivniju kulturnu saradnju Trebinja sa ruskim umjetnicimali i ličnostima iz druge branše, poput privrednika, koji bi svoj poslovni interes mogli ostvariti na jugu Republike Srpske“, naveo je Banjak.

Milana Babić iz udruženja „Susret“ podsjeća da su umjetnici iz Rusije i prošle godine u Trebinju priredili veče za pamćenje, o kojem su više od riječi kazivali dugotrajni aplauzi i ovacije zadovoljne trebinjske publike.

„Dolazak istaknutih ruskih umjetnika za Trebinje je izuzetna čast, ali i prilika da se jačaju veze i dogovara buduća saradnja na radost i korist trebinjskih ljubitelja kulture“, navela je ona.

Glumac Jurij Nazarov, sa titulom narodnog umjetnika Rusije, na filmu i televiziji ostvario je oko 300 uloga – među kojima su i one u kultnim ostvarenjima reditelja Andreja Tarkovskog „Andrej Rubljov“ i „Ogledalo“.

Dramski umjetnik Ljudmila Maljceva nosi priznanje zaslužnog umjetnika Rusije, dok je njena kćerka Polina Načitajlo član prestižnog Teatra na Taganki, uz to i poetesa i slikarka, a publici na ovim prostorima poznata je po ulozi u ruskoj TV seriji „Tajne instituta za dame“.

D.M.