TREBINJE DŽEZ FESTIVAL PREDSTAVLJA: VASIL HADŽIMANOV BEND

Vasil Hadžimanov srpski je kompozitor i pijanista. Bavi se džez i etno muzikom. Osnivač je i član Vasil Hadžimanov benda.

Njegovi roditelji, Zafir Hadžimanov i Senka Veletanlić, kao i tetka Bisera Veletanlić su poznati srpski i jugoslovenski muzičari. Klasično muzičko obrazovanje počeo je da dobija već sa 5 godina. Završio je srednju muzičku školu „Stevan Mokranjac“. Muzičko školovanje nastavio je kao stipendista Berkli koledža u Bostonu, gde je i diplomirao na odseku za klavir 1995. godine.

Tokom studija na Berkliju, nastupao je sa grupom „Sveti“ sa Markom Đorđevićem i Batom Andonovim. Sa Paskal Bokarovim afro-pop bendom, išao je na turneju po SAD. U Njujorku je sarađivao sa poznatim muzičarima poput Dejvida Gilmora i Kris Čika. U isto vreme je radio u „Tomandandy“ studiju kao muzički programer. Po povratku u Srbiju 1997. godine, osniva Vasil Hadžimanov bend. Tu počinje njegov rad na spajanju etno muzičke baštine Balkana i zapadnjačkih muzičkih podžanrova (džez, fank, world music). Godine 2001. izašao je prvi album Vasil Hadžimanov benda. Hadžimanov sarađuje i sa drugim bendovima, pa je bio i član sledećih sastava: Darkvud Dab, Bace Quartet, Trio Sveti i Vasil Hadžimanov piano trio. Bavi se i komponovanjem muzike za filmove i TV serije. Neki od filmova i TV serija koje nose potpis Vasila Hadžimanova kao autora muzike su film Kad porastem biću kengur i TV serije Košarkaši i Otvorena vrata.