15. „ДАНИ МАЛИХ СТВАРИ“: РАЛЕ МИЛЕНКОВИЋ И „НАШИ ДАНИ“ ПОЗДРАВЉЕНИ ОВАЦИЈАМА

Друге вечери 15. фестивала „Дани малих ствари“ изведена је позоришна представа „Наши дани“, продукцијско остварење Процес театра из Београда.

Монодрама „Наши дани“ настала је драматизацијом сатиричних пјесама Владислава Петковића Диса и приповједака Радоја Домановића, у адаптацији, режији и главној улози сјајног Радослава Ралета Миленковића.

Београдски глумац Радослав Миленковић каже да оно што је написано крајем 19. и почетком 20. вијека за вријеме обреновићевске Србије, 1984. године – када је ова представа настала, било је алегорија о неким прошлим временима када су генијални сатиричари жигосали извјесне негативне појаве. За све ово вријеме, током више од три деценије играња представе, публика препознаје своје дане.

„Заслуга за то је генијалност ових писаца, који нису писали само о актуелној ситуацији свог времена, него о људској природи уопште и о нечему што је много страшније – о тамним странама, о нашим манама и пороцима и о једној моралној наказности која нам је, очигледно, нека стална ставка у карактерима и животу“, сматра Миленковић.

Он додаје да су све политичке гарнитуре, које су се ређале у тзв. демократији, вапиле да и њих препознамо у ономе што је Домановић писао, тако да је ова представа од алегоричности стигла до болног, застрашујућег натурализма и веризма – једне слике стварности.

Монодрама „Наши дани“ вечерас је изведена 1764. пут. Актуелност сатиричних текстова, насталих прије више од једног вијека, у комбинацији са Миленковићевим бравурозним тумачењем 38 различитих ликова, оставила је снажан утисак и на требињску публику.

Сутра, 9. октобра, од 20 часова пред публиком Културног центра наћи ће се остварење „Игра богова“ Шабачког позоришта  и Сцене „Маска“, у којем играју Душан Симић, Анета и Иван Томашевић.

Душка Ђајић

Фото: Јован Видаковић