ЗАВРШЕН РАДНИ ДИО ОВОГОДИШЊЕГ СКУПА „ТЕОЛОГИЈА У ЈАВНОЈ СФЕРИ“

Радни дио шестог годишњег скупа  „Теологија у јавној сфери“  завршен је данас у Културном центру Требиње.

Посљедња панел дискусија овогодишњег симпосиона, на тему  „Богатство и сиромаштво у свијету екстремних неједнакости“, одржана је у пријеподневним часовима. Учесници дискусије доц. др Ненад Божовић (Православни богословски факултет у Београду), доц. др Владан Ивановић (Економски факултет у Крагујевцу) и мср Зоран Ћирјаковић (Факултет за медије и комуникације Универзитета Сингидунум), кроз разговор су теми приступили из различитих углова, у циљу расвјетљавања овог феномена. Они су, између осталог, изнијели своја становишта о узроцима настајања јаза између екстремно богатих и екстремно сиромашних, говорили су о томе на који начин се ове друштвене класе доживљавају у различитим дијеловима планете, те шта библијска теологија може да нам каже о овим проблемима.

У вечерњим часовима, један од водећих православних теолога данашњице др Лучијан Турческу, професор Универзитета Конкордија у Монтреалу, одржао је главно предавање под називом  „Религија и Европа након пада Гвоздене завјесе“.

Турческу је на самом почетку подсјетио на фразу  „гвоздена завјеса“  која је искоришћена за означавање политичке, војне и идеолошке реалности подржане од стране Совјетског Савеза по завршетку Другог свјетског рата, како би заштитили себе и земље које су потпале под њихову сферу од утицаја западних капиталистичких идеологија. Након осврта на комунистички прогон религије, те религијску слободу и њен препород послије комунизма, др Турческу је говорио о неколико области које су, за источне Европљане, повезане са вјерском слободом и које су значајне за религију у овом дијелу свијета. То су: сексуалност и религија, национализам и религија, вјерска настава у државним школама и однос религије и избјеглица.

Шести годишњи скуп  „Теологија у јавној сфери“  завршава се сутра, 9. фебруара.

У 09.00 часова служиће се света литургија у Храму Преображења Господњег, у којем ће се у 19.00 часова одржати и концерт Вишегласног хора  „Свети Василије Острошки“  и Пјевачког женског хора  „Света Анастасија Српска“.

Овогодишњи симпосион обухватио је различите садржаје: панел дискусије, предавања, презентацију идејног рјешења спомен села у Мркоњићима, разоворе о књигама и изложбу портрета. Организован је од стране Центра за философију и теологију из Требиња.

Душка Ђајић