У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ ТРЕБИЊЕ ПОЧЕО ШЕСТИ СИМПОСИОН „ТЕОЛОГИЈА У ЈАВНОЈ СФЕРИ“

Фото:Јован Видаковић

Шести годишњи скуп  „Теологија у јавној сфери“, организован од стране Центра за философију  и теологију из Требиња, свечано је отворен у пријеподневним часовима у Културном центру. Симпосион, који је и ове године окупио еминентне стручњаке и културне раднике, професоре и умјетнике из региона, али и шире, отворио је Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије.

Након отварања, услиједила је прва панел дискусија са темом  „Црква и просвјетитељство: шта (ни)смо научили од Доситеја“. Уз модерирање Благоја Пантелића, учесници дискусије – проф. др Никола Грдинић, проф. др Ненад Ристовић и проф. др Владимир Симић разматрали су идеју водиљу просветитељског дјеловања Доситеја Обрадовића и начин на који је она прихваћена у Цркви, тада и данас.


Фото:Јован Видаковић

Друга панел дискусија, одржана у послијеподневним часовима, била је на тему  „Теологија – истина – помирење: појам мира у светим списима“. Декани теолошких факултета у БиХ – проф. др Дарко Томашевић, проф. др Владислав Топаловић и проф. др Зухдија Хасановић настојали су да сагледају улогу и одговорност највећих свјетских религија, хришћанства и ислама, у процесу изградње мира. У тражењу одговора на низ питања у вези са идеалом мира, а како би пришли што ближе изворном учењу хришћанства и ислама, учесници ове сесије су се осврнули на појам мира коришћен у светим списима ових религија.


Фото:Јован Видаковић

У оквиру скупа, по завршетку друге панел дискусије, у галерији Културног центра Требиње отворена је изложба портрета  „Лично“, сарајевског фотографа Велије Хасанбеговића.

Аутор је овом изложбом желио показати контраст између црне ратне прошлости и ведрије будућности. Деветнаест црно-бијелих портрета приказују жртве рата сва три народа у Босни и Херцеговини који су, након преживјелих траума, постали хероји мира. Уз портрете су постављене и кратке личне поруке сваког од њих, од којих ниједна не изражава мржњу, освету и реваншизам. Присутнима су се обратили Јанко Самоуковић, Крешо Приморац и Амир Омерспахић, који су кроз своја свједочења о патњама током рата, поручили да су нам неопходни праштање, отворен дијалог и здрав поглед на прошлост како се оно што су они преживјели, никад више никоме не би поновило, јер мир нема цијену и алтернативу.

Изложба портрета  „Лично“  у галерији Културног центра Требиње биће отворена за посјетиоце до краја фебруара.


Фото:Јован Видаковић

Фото:Јован Видаковић

Други радни дан симпосиона почиње сутра, у 11.00 часова, у Културном центру Требиње.

Душка Ђајић