У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ ТРЕБИЊЕ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА МУЛТИМЕДИЈАЛНОГ УМЈЕТНИКА МЛАДЕНА БУНДАЛА

У организацији Културног центра Требиње, вечерас је у сва три галеријска простора ове установе отворена изложба под називом  „3.6 x 10^22 Хиперинфлацијаи принцип неодређености у економији“, мултимедијалног умјетника Младена Бундала.

Изложба  „3.6 x 10^22 -Хиперинфлацијаи принцип неодређености у економији“  представља резултате интердисциплинарног пројекта умјетничког истраживања који испитује феномен хиперинфлације као културни процес и психилошки догађај економске несигурности.

Поставку изложбе чине цртежи, хронолошке реконструкције, математички проблеми, филмови, видео-радови, текстови, папирне новчанице, мурали, инсталације и перформанси – 13 радова од којих је 12 продуцирано искључиво за ову изложбу.

Случај југословенске хиперинфлације у периоду 1992-1994. Бундало користи као полазни изазов истраживања, а 3.6 x 10^22представља укупну стопу губитка вриједности динара у тих 24 мјесеца.

„За мене, као седмогодишњака тада, било је то невјероватно, апстрактно искуство кроз које сам прошао. Требало је да прође пуних 25 година да пронађем начин и умјетнички систем, да истражим и приђем том феномену, том свом личном искуству. Из тог личног искуства произишло је неко шире истраживање саме економије и умјетности, као и односа између њих којег је јако битно истражити“, рекао је  Бундало.

Према ријечима кустоса Игора Бошњака, професора Академије ликовних умјетности Требиње, из проблема схватања простора вриједности унутар једне хиперинфлације, истраживање се даље развија кроз додатна два кластера радова.

„Један се тиче феноменологије општег осјећаја неодређености економије и проблема лоцирања и репрезентације вриједности, а чине га текстуални стејтменти, видео-радови, мурали и једна нова валута економске неодређености. Други кластер окупља видео и филм инсталације, као одређене временске деклинације саме југословенске хиперинфлације, које се баве актуелним одливом становништва из БиХ, као реакцијом на никада опорављену послијератну економију“, навео је  Бошњак.

Упоредо са изложбом, реализована је радионица са студентима Академије ликовних умјетности у Требињу под називом  „Предворје несигурности“, а радови – резултати радионице представљају и дио изложбе.

Посјетиоце је кроз изложбу водио аутор Младен Бундало.

Изложени радови у галерији Културног центра Требиње могу се погледати до 15. децембра.

Душка Ђајић