У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ ТРЕБИЊЕ ОБИЉЕЖЕНА ЕВРОПСКА НОЋ ТЕАТРА

Фото:Јован Видаковић

Позориште Културног центра Требиње и ове године учествовало је у обиљежавању међународне манифестације Европска ноћ театра.

У Босни и Херцеговини ова манифестација се одржава девети пут заредом, а ове године Требиње је један од 12 градова наше земље које је вечерас славило позоришну умјетност.

Тим поводом, у нашем позоришту одигране су двије представе:  „Сумња“, рађена у копродукцији Културне сцене  „Мале ствари“  и позоришта Културног центра Требиње и  „Слуге“, представа настала у продукцији Културног центра Требиње.

Фото:Јован Видаковић

Са представом  „Сумња“  Требињци су учествовали на Фестивалу средњошколског драмског стваралаштва БиХ у Коњицу, 43. Мостарском театарском фестивалу и Првом омладинском позоришном кампу и фестивалу  „Агон“  у Требињу, а учествовали су и у пратећем програму Которског фестивала позоришта за дјецу. На 13. Интернационалном фестивалу аматерског театра у Лакташима, за представу „Сумња“  требињски ансамбл се окитио вриједним наградама: за најбољу представу у цјелини, најбољу режију, најбољи сценски покрет и најбољег младог глумца.

Фото:Јован Видаковић

Требињско позориште је одиграло комад  „Слуге“  на 46. Фестивалу аматерског драмског стваралаштва БиХ у Бугојну – Федра 2018, за које му је припала награда за колективну игру, а наступило је и у оквиру пратећег програма 61. Фестивала фестивала.

Обје представе изведене су и у оквиру манифестације  „Дани Републике Српске у Србији“.

Фото:Јован Видаковић

Координатор европске манифестације Ноћ театра за Босну и Херцеговину, која се традиционално одржава треће суботе у новембру, је Босанско народно позориште из Зенице.

Душка Ђајић