У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ ТРЕБИЊЕ ОБИЉЕЖЕН ДАН СЛОВЕНСКЕ ПИСМЕНОСТИ

Поводом Дана словенске писмености и сјећања на рад Светих Ћирила и Методија, Српско удружење  „Ћирилица“  Требиње и Културни центар организовали су изложбу  „Златне нити ћирилице“.

Изложба у Културном центру дио је шире поставке  „Златне нити ћирилице“, чији су идејни творни и креатори чланице  Удружења  „Бео-етно визија“  из Београда: Весна Стојановић, Наташа Цвејић, Оливера Јасика и Вера Авлијаш.

Изложбом јединствених експоната умјетнички извезених ћириличних слова из Мирослављевог јеванђеља и старих српских рукописа, чланице Удружења  „Бео-етно визија“  промовишу љепоту ћириличног писма, као чувара српске културне баштине, вјековне традиције, духовности и идентитета.

„Сама идеја да се бавимо израдом ћириличних слова у везу и златовезу настала је сасвим случајно, као производ истраживачког пројекта о рукописним књигама. Кроз тај пројекат открили смо лепоту иницијалних слова рукописних књига и одлучили да их радимо у везу и златовезу, инициране калиграфијом“, навела је  Вера Авлијаш.

Посјетиоци галерије Културног центра у прилици су да виде иницијална слова из најстаријег српског ћириличног рукописа Мирослављево јеванђеље, азбуке орнаментисане манастирском орнаментиком, иницијална слова из других рукописних књига – Радослављево јеванђеље и молитвеник Високих Дечана, те два свитка по узору на Мирослављево јеванђеље.

Сви присутни вечерас с великим интересовањем посматрали су изложене радове, а изложбу је пратио кратки филм о припреми и раду на експонатима и ручној изради у везу и златовезу.

Иницијалну изложбу подржало је Министарство спољних послова Републике Србије и до сада је приказана у неколико земаља Европе: у Мађарској, Шведској, Швајцарској – у оквиру акције  „Негујмо српски језик“  и у Аустрији поводом обиљежавања 200 година од објављивања првог издања  „Српског рјечника“  Вука Караџића.

„Златне нити ћирилице“  биће пред требињском публиком у галерији Културног центра до 28. маја.

Душка Ђајић