У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „4 / ПРОСТОР 3“ ЧЕТВОРИЦЕ БЕОГРАДСКИХ СКУЛПТОРА

фото:Јован Видаковић

У Културном центру Требиње отворена је изложба под називом  „4 / простор 3“  у оквиру које су представљени радови  Срђана Апостоловића,Здравка Јоксимовића,Добривоја Бате Крговића  и  Душана Петровића.

фото:Јован Видаковић

Вечерашња изложба представља трећу заједничку изложбу ових четворице еминентних скулптора који припадају генерацији која се појавила крајем 80-их и почетком 90-их година 20. вијека, а именовани су као представници  „нове београдске скулптуре“. Њихови заједнички вајарски почеци одвијали су се у ликовној радионици Галерије Студентског културног центра у Београду коју је тада водила Биљана Томић. Од тада, они се интензивно друже, размјењују идеје, искуства и размишљања о умјетности и сарађују на различитим пројектима.

фото:Јован Видаковић

Према наводима  историчара умјетности Ивоне Фрегл, радови с почетка каријере ове четворице скулптора били су веома слични и тешко би се могло одредити ком аутору припадају.

„Од тада па до дана данашњег, њих повезује неколико црта у смислу уметничког сензибилитета. Иначе, сви они имају ту склоност ка изузетном поштовању природе материјала, ка врхунској естетизацији, ка реконтекстуализацији, преформулацији и, наравно, ту је и екстремно интелектуални приступ стварању уметничког делакоји захтева много размишљања пре него што дође до реализације у материји“, изјавила је  кустос Ивона Фрегл.

фото:Јован Видаковић

Она додаје да изложба  „4 / простор 3“  тражи од публике да не буде пуки посматрач већ јој оставља да покуша да склопи слагалицу од онога што види и уочи неухватљив наратив који их повезује.

Београдски скулптор Здравко Јоксимовић  рекао је да су Апостоловић, Крговић, Петровић и он после извјесног времена осјетили потребу да поново излажу заједно. Резултат тога је ова, њихова трећа заједничка изложба, а у плану су још двије.

фото:Јован Видаковић

„Постоји та нека различитост која има извесних додирних тачака. То се не може на први поглед приметити али, заправо, постоје везе између свих нас. Људима који дођу на изложбу, препоручујем да покушају да открију шта је то што нас спаја. Овде се прво примете разлике, а оно што називамо сличностима, то ће се тек открити. И ми сами то и дан-данас откривамо“, казао је Јоксимовић.

фото:Јован Видаковић

Изложбу чине радови углавном новијег датума, од којих су неки намјенски настали за изложбу у Требињу.

„Ја сам урадио три нова рада управо за овај простор у Културном центру Требиње. За сваку изложбу морате да имате некакав изазов, морате нешто ново да урадите – прво себе да обрадујете, а затим и публику“, додао је Јоксимовић.

фото:Јован Видаковић

Након Требиња, ову четворицу врсних вајара очекује изложба у Подгорици почетком марта наредне године, а потом и у Бања Луци.

Поставка изложбе  „4 / простор 3“  може се погледати до 3. децембра у галерији Културног центра Требиње.

Душка Ђајић