РЕТРОСПЕКТИВНА ИЗЛОЖБА ГРАФИКЕ ДАНИСА ФЕЈЗИЋА У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ ТРЕБИЊЕ

Фото: Јован Видаковић

Самостална изложба графике др Даниса Фејзића отворена је вечерас у галерији Културног центра Требиње.

Фејзић је требињској публици представио ретроспективу свог десетогодишњег бављења умјетничком графиком. Изложба обухвата четири циклуса са по три-четири отиска који творе једну квалитетну, заокружену цјелину, а коју аутор детерминише називом „Иконографика“.

„Анализирам проблематику која ме заокупља деценију уназад – иконе нашег доба, иконе као неке свете слике, иконе као чувари кућа, чувари душа добрих људи из Босне и Херцеговине. Али, свједоци смо да ти добри људи престају бивати то што им је по неком божјем усуду намијењено да буду. Постају људи подложни вјерским, маркетиншким, политичким, социолошким манипулацијама, тако да и те иконе престају бивати свете и постају симбол кривовјерја и некаквог манипулативног момента у нашој свакидашњици. Умјетничка графика је медиј у ком ја дјелујем и надам се да ће, у том смислу, и ове иконографике у Културном центру Требиње, на неки начин, заинтригирати публику“, појашњава Фејзић.

Фото: Јован Видаковић

Данис Фејзић је доктор графике и запослен је на Академији ликовних умјетности у Сарајеву, одсјек графика. Врло ријетко излази из круга графике када је, у његовим ужим круговима дјеловања, она обогаћена аудио и перформативним приступом. За ову прилику одлучио се за класични израз, а навео је да му је велика жеља да се управо овдје, за неке двије године, представи нечим што је апсолутна новина у односу на његов досадашњи израз.

Фото: Јован Видаковић

„То је спој умјетничког исказа кроз медиј класичне графике и перформанса који је, чини ми се, еволуирао у једну другачију и узвишенију димензију, који заокружује један другачији спектар дјеловања, али и даље инсистирам на том провокативном моменту који има етичку позадину, један људски фактор прилагођен ововременом човјеку и простору“, казао је Фејзић.

Изложба графика Даниса Фејзића у Културном центру Требиње биће отоврена до 26. априла 2019.

Душка Ђајић