ПРВА САМОСТАЛНА ИЗЛОЖБА РАДОВА МАРКА БУРЛИЦЕ У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ

У организацији Културног центра Требиње, вечерас је у два галеријска простора ове установе отворена  прва самостална изложба радова Марка Бурлице, апсолвента Академије ликовних умјетности у Требињу, на одсјеку за графику и стрип.

Поставку изложбе чине радови настали у посљедње двије године, а преовладавају цртежи за које аутор каже да су, поготово у свијету графике, темељ без којег се може, основа свега.

Бурлица се највише бави дубоком штампом мада није уско везан за њу. Углавном комбинује технике бакрописа и акватинте.

Поред цртежа и графика Марка Бурлице, љубитељи ликовне умјетности у прилици су погледати и његове слике, видео рад, плоче, односно матрице са којих се изводе радови, као и неколико фигура и објеката.

Мотиви који доминирају на радовима Марка Бурлице су човјек и његов живот, свакодневица, оно што га окружује, а често је присутан и мотив пса као његова мука, као друго биће које је, према ријечима аутора, у једном тренутку демонско, а у другом симбол игре – у зависности од тога како ко схвати и осјећа, како ко доживи, види или уопште не види, не зна никако, зна или тек предосјећа.

„Представљам озбиљну тему на један наиван и разигран начин, а тема је, наглашавам, озбиљне природе. Све је то мој лични доживљај туге и радости“, каже  Бурлица.

Марко Бурлица је до сада био учесник више колективних изложби, а ова поставка ове, његове прве самосталне, изложбе моћи ће се погледати наредних петнаестак у Културном центру Требиње.

Душка Ђајић