„ПРИЧЕ ИЗ ХЕРЦЕГОВИНЕ“ – ПРЕЗЕНТАЦИЈА РАДА ОКЦ „АБРАШЕВИЋ“ ИЗ МОСТАРА

Фото: Јован Видаковић

У Културном центру Требиње вечерас су полазници радионица Омладинског културног центра  „Абрашевић“  из Мостара представили резултате свог рада у оквиру пројекта  „Приповиједачки мостови“.

Умјетнички водитељ програма ОКЦ  „Абрашевић“  Роналд Панза рекао је да је циљ пројекта био истражити и подстаћи интеркултурално разумијевање у различитим крајевима Херцеговине.

„Приповиједачки мостови“  су, на извјестан начин, наставак њиховог претходног пројекта под називом  „Звучне разгледнице Херцеговине“, који се бавио нешто конкретнијим питањима, односно, како звуче наши градови и како их слушати. Овај пут се приповиједало. Полазници радионица су млади људи, њих тридесетак, из пет градова: Чапљине, Мостара, Невесиња, Стоца и Требиња.

Роналд Панза истиче да су, кроз радионице, предавачи настојали да мотивишу младе да испричају своје приче, али и саслушају приче других, те да их обједине.

„Наш крај крије, али и даље ствара несаслушане приче у којима се сви повезујемо и, на неки начин, проналазимо. Направили смо више сесија гдје смо једни другима испричали приче из свог краја и тако се повезали, открили нове легенде, спајали и, на крају, направили једну занимљиву нову причу“, изјавио је Панза.

Фото: Јован Видаковић

Најзанимљивији детаљи приповиједања учесника искоришћени су у финалној, заједничкој причи,  а направљен је и аудио-снимак, те биљешка у писаној форми прича свих полазника радионица.

Душка Ђајић