ПРЕДСТАВА „ИЗ ВРЕМЕНА У ВЈЕЧНОСТ“ У ЧАСТ ОСАМ ВИЈЕКОВА ПОСТОЈАЊА ЕПАРХИЈЕ ЗХиП

Фото: Јован Видаковић

У организацији Епархије захумско-херцеговачке и приморске, а у част 800 година њеног постојања, вечерас је у позоришној сали Културног центра Требиње одиграна  представа  „Из времена у вјечност“.

Представа приказује живот првог српског архиепископа и просветитеља Светог Саве. Прати пут младог принца Растка Немањића, од рођења на двору до његовог монашења на Светој гори.

Фото: Јован Видаковић

У изведби овог позоришног комада учествовали су ученици из Гацка, узраста од четвртог разреда основне до четвртог разреда средње школе, тридесет њих из ОШ  „Свети Сава“  и двадесет ученика СШЦ  „Перо Слијепчевић“.

Сценарио и режију потписује  теолог и вјероучитељица Ивана Хрњез, која каже да је представа, по благослову владике Димитрија, премијерно изведена прошле године у Дому културе у Гацку поводом славе града, а ове године добила је прилику да дâ свој допринос и обиљежавању осам вијекова постојања Епархије ЗХиП.

Фото: Јован Видаковић

 „Идеја за настанак представе јавила се током припреме Светосавске приредбе коју традиционално спремамо сваке године за Дан школе. То што смо радили и представили за школску славу Светог Саву, послужило нам је као основа. Дорађивали смо је, адаптирали и сад је, у виду позоришне представе, изводимо на сцени“, истакла је  Хрњез.

Она додаје да је у плану да представа  „Из времена у вјечност“,  у оквиру обиљежавања 800 година Епархије ЗХиП, буде приказана широм Херцеговине. Након извођења у Гацку, Билећи и Требињу, представу ће моћи да одгледа публика у Мостару и Невесињу.

Душка Ђајић