„МИ ЖЕЛИМО ДА МИЈЕЊАМО СВИЈЕТ!“ – ПОРУЧИЛИ СРЕДЊОШКОЛЦИ КРОЗ ПРЕДСТАВУ „THE FIRST STEP“

Фото:Јован Видаковић

У оквиру образовног програма  Voices of Now  театра Arena Stage  из Вашингтона, средњошколци из Стоца и Требиња вечерас су извели позоришну представу на енглеском језику под називом „The First Step“.

Група умјетника из позоришта Arena Stage  протекле седмице вриједно је радила са ансамблом младих глумаца на адаптацији њихових аутобиографских текстова, покретима, кореографији и сценографији, а у циљу стварања оригиналног позоришног комада који говори о животима самих актера.

Представа  „The First Step“  базира се на властитим искустима младих глумаца и проговара о изазовима с којима се они сусрећу, у жељи да подстакне комуникацију унутар њихове заједнице.


Фото:Јован Видаковић

Ashley Forman,директорка за образовне програме театра Arena Stagе  и водитељ  Voices of Now, истакла је да су представе овог програма аутобиографске и постављају изазовна социјална питања релевантна за умјетнике и њихове заједнице, а један од примарних циљева је стварање позитивних промјена унутар саме заједнице путем њеног укључивања у дијалог, са фокусом на свакодневна искуства младих.

Ashley Forman  каже да ученици кроз ову представу проговарају о ономе што би жељели да испричају својим блиским људима, породици, пријатељима о свему ономе што људе спаја или их раздваја.


Фото:Јован Видаковић

„Ово је позоришни комад базиран на њиховим искуствима, њиховим причама и ријечима. Ја бих то прије назвала животним искуством него проблемима. Кроз ове приче, они говоре шта је то што их с неким спаја или их раздваја, те шта можемо предузети по том питању и како превазићи те разлике. Доста се потенцира емпатија, као и пласирање сопствених идеја у смислу нуђења рјешења“, објаснила је идеје, мисију и постигнућа ове представе  Ashley Forman.

Она додаје да је циљ представе да се запитамо: шта смо то научили из сопственог искуства и како то утиче на нашу будућност.

Сарадњу на пројекту школа из Стоца и Требиња и вашингтонског театра подржао је Културни центар Требиње, док је главни покровитељ Америчка амбасада у БиХ.

Душка Ђајић