„МАМИН СИН“ ПРЕД ТРЕБИЊСКОМ ПУБЛИКОМ

Фото: Јован Видаковић

Глумци Студентске позоришне трупе из Фоче вечерас су у позоришту Културног центра Требиње одиграли представу  „Мамин син“, рађену по тексту и у режији Мирјане Радовић.

Комедија  „Мамин син“  кроз шаљиве реплике говори о проблемима просјечне српске породице – о актуелним друштвеним проблемима, али и о нарушеним родбинским односима, оличеним у породици Рикало.

Мирјана Радовић, студент треће године Медицинског факултета у Фочи, поред текста и режије које је радила за ову представу, понијела је  и једну од главних улога, улогу Анђелије. Радовићева каже да је сценарио написала спонтано, имајући у виду неке људе из свог окружења, а кроз чије је особине сликовито дочарала наш менталитет.


Фото: Јован Видаковић

Сценарио представља реалну слику нашег друштва. Описује једну типичну српску породицу и на комичан начин приказује проблеме с којима се она сусреће. Указујемо, између осталог, на проблем незапослености, минималних плата и великих очекивања, те на неразумијевање између свекрве и снахе, мушкарца који нема свој став и који је, као такав, растрзан између мајке и жене па не успијева да истраје ни у једној својој одлуци“, наводи  Мирјана Радовић.

Поред ње, у овом позоришном комаду играју још и  Игор Крњић, Андријана Јовановић, Срђан Субашић, Дејан Радовић и Небојша Марковић.

Студентска позоришна трупа основана је крајем 2017. године и окупља креативне аматере – студенте различитих факултета у Фочи. Трупа се бави припремом и извођењем позоришних представа и настоји да својим активностима допринесе богатијој културној сцени Фоче, али и да промовише аматерско позоришно стваралаштво у цијелој Босни и Херцеговини.  

Срђан Субашић  из Градишке, студент је четврте године Православног богословског факултета у Фочи, а у представи тумачи улогу доктора Ненада. Субашић је у овој позоришној трупи од самог њеног оснивања и каже да је њене чланове, који долазе из различитих крајева Српске, спојила љубав према глуми и жеља да на квалитетан начин проводе слободно вријеме.


Фото: Јован Видаковић

„Ова трупа је карактеристична по томе што окупља младе људе из свих крајева наше републике и свако од нас представља менталитет краја из којег долази. Заједничким снагама реализујемо своје пројекте и за сада нам то одлично иде“, каже  Субашић.

Ови млади, креативни људи планирају да резултате свог рада презентују широм Републике Српске, а најављују и наставак представе  „Мамин син“, за који је Мирјана Радовић већ написала сценарио.

Душка Ђајић