КУЛТУРНИ ЦЕНТАР ТРЕБИЊЕ – ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА „ТРАГОМ ДУШЕ“

У оквиру програма 51. Дана фотографије Босне и Херцеговине, вечерас је у галерији Културног центра Требиње приређена изложба под називом  „Трагом душе 2018“.

Изложба је резултат фото-конкурса истоименог пројекта Викимедијине заједнице Републике Српске, у оквиру којег је прикупљено 2160 фотографија заштићених природних и културно – историјских добара РС.

Стручни жири, у чијем саставу су били стручњаци из области фотографије, архитектуре, сликарства и дигиталних медија, одабрао је 20 најбољих фотографија међу којима су и радови чланова Фото-кино клуба Требиње –Владана Ђукића, Славенка Вукасовића, Радоја Вуковића и Миодрага Вујачића.

Фотографије су сврстане у двије категорије, а вечерас су проглашене најбоље од њих.

Прво мјесто у категорији Природна добра Републике Српске освојила је фотографија Национални парк Сутјеска, аутора Предрага Божића, док је фотографији Козара, аутора Индира Мердановића, припало прво мјесто у категорији Културна добра Републике Српске.

Ове године база мултимедијалног материјала у вези са насљеђем Републике Српске обогаћена је великим фондом фотографија споменика о којима се врло мало зна. Фотографисано је више од 20 заштићених споменика о којима није било никаквих јавно доступних података.

Прикупљене фотографије биће искоришћене за илустровање чланака на Википедији. Споменици културе ће на овај начин бити трајно сачувани од заборава, а насљеђе и љепоте Републике Српске промовисани широм свијета.

Изложба је дио манифестације 51. Дана фотографије Босне и Херцеговине, чији је домаћин Фото-кино клуб Требиње, који на фото-конкурсима већ годинама остварује успјешну сарадњу са Викимедијином заједницом Републике Српске.

Душка Ђајић