ДРУГИ ДАН СИМПОСИОНА „ТЕОЛОГИЈА У ЈАВНОЈ СФЕРИ“

Фото:Јован Видаковић

Други радни дан шестог годишњег скупа  „Теологија у јавној сфери“ отпочео је у пријеподневним часовима трима кратким предавањима.

Професор Електротехничког факултета у Београду др Жељко Ђуровић одржао је презентацију на тему  „Утицај информационих технологија на процес образовања омладине и научног стваралаштва.

Говорећи на тему  „Држава – могући концепти“, угледни професор економије на Филозофском факултету у Београду др Миодраг Зец акценат је ставио на ауторитарни и демократски облик државе као најчешћи у савременом свијету.

Фото:Јован Видаковић

Уредник портала Теологија.нет Благоје Пантелић говорио је о овом теолошком интернет магазину, његовом утицају, те о стању црквених медија уопште.

Фото:Јован Видаковић

Трећом од четири најављене панел дискусије, на тему  „Мит, нација, црква, држава“, завршен је други радни дан симпосиона. Уз модерирање Вукомана Миленковића, учесници вечерашње сесије доц. др Душан Крцуновић, проф. др Богољуб Шијаковић и проф. др Срђан Шљукић говорили су о појму мита и улози митолошког мишљења у процесу стварања идентитета нације и цркве. Они су с једне стране као представници своје струке, открили нека, лаицима не увијек доступна, становишта у истраживањима митова, а са друге стране као представници јавне сфере, настојали су дијагностиковати узроке раскорака између популарног и стучног мњења.

Симпосион се наставља сутра панел дискусијом у Културном центру Требиње са почетком у 11.00 часова

Фото:Јован Видаковић

Душка Ђајић