ДРАМСКА ГРУПА ТРЕБИЊСКЕ ГИМНАЗИЈЕ ЗАБЛИСТАЛА ПРЕД ПУБЛИКОМ

Фото: Јован Видаковић

Чланови драмске групе Гимназије  „Јован Дучић“  из Требиња бриљирали су вечерас пред препуном позоришном салом Културног центра извођењем представе из властите продукције под називом  „Кофери“.

„Кофери“  су настали по текстовима самих ученика.Игор Сврдлин  нашао се у улози режисера, адаптирао их и успјешно заокружио упозоришни комад, а корежисери и координатори пројекта биле су професорка српског језика  Јелена Мандрапа  и библиотекар  Дијана Лаловић.

Драмска група Гимназије  „Јован Дучић“  оформљена је прије четири мјесеца и окупила је тридесетак младих ентузијаста, ученика од првог до четвртог разреда, жељних да створе оригинални позоришни комад.

Професорка Јелена Мандрапа каже да је представа  „Кофери“  настала спонатно, на тему која је веома актуелна међу младима широм региона, а у којој су се и наши ученици пронашли.

Фото: Јован Видаковић

„Наше прво окупљање био је састанак у виду тзв. брејнсторминга. Хтјели смо да видимо о чему наши ученици највише размишљају и шта је то што их заокупља. Онда су махом сви дошли до закључка да су то одласци, како они привремени, попут одласка на факултет, тако и они без повратка“, истакла је  професорка Мандрапа.

Посебну ноту представи дале су актуелне музичке нумере и сведена сценографија које су ефектно истакле свако стање и сваку радњу која се одвијала на сцени.

Радња је смјештена на фиктивном мјесту одлазака, са којег млади људи ужурбано полазе, причајући своје животне приче. Глумци, кроз веома емотивне личне исповијести, на духовит и комичан, али каткад и суров, болан, упозоравајући начин храбро проговарају о стварима које их тиште, а које су највише оличене  у све већој потреби да напуштају своју домовину. На сцени је присутна и жена која продаје карте за одлазак, те срамежљиви интелектуалац, одрпани оптимиста који поклања карте за останак.

Ови млади ентузијасти, од којих су многи вечерас први пут наступили пред публиком, блистали су на сцени. Изазвали су буру емоција и оставили снажан утисак на  све госте Културног центра Требиње.

Громким аплаузом одушевљене публике поздрављени су :  Анастасија Анђушић,  Исидора Бандука,  Милица Бегенишић,  Валентина Бошковић,  Хелена Брајић,  Јована Вујичић,  Јована Гавриловић,  Сара Гаћина,  Ања Гобовић,  Андреа Говедарица,  Јелена Делић,  Марија Ђајић,  Јована Ђерковић,  Александар Зубац,  Милица Ивковић,  Марија Јанковић,  Лана Јеремић,  Сара Колак,  Ирина Краљевић,  Сања Кривоглав,  Недјељко Миловић,  Ива Новаковић,  Јована Пејановић,  Гајо Прцовић,  Ања Ратковић,  Мато Ратковић,  Марија Росандић,  Теодора Сарић,  Анђела Убипарип,  Алекса Хамовић и  Љубан Чичковић.

Фото: Јован Видаковић

Требињска гимназија домаћин је овогодишњих Сусрета европских гимназија, а њени ученици својски су се потрудили да своју школу, али и цијело Требиње, представе у најбољем свијетлу.

Душка Ђајић