U

Foo: Jovan Vidaković

U bioskopu Kulturnog centra Trebinje, večeras je održana  projekcija dugometražnog dokumentarnog filma  „Zaveštanje“, autora Ivana Jovića.

Uoči projekcije, publiku je pozdravio  jerej stavrofor Nikola Janković, podsjećajući da je  „Zaveštanje“  dio jednog šireg projekta – sakupljanja usmene istorije i predstavlja najveći arhivski materijal snimljen kod Srba. Film je, prema njegovim riječima, način da se sačuva od zaborava svjedočanstvo stradanja te da, na osnovu njega, naredne generacije mogu da izvuku ogromnu mudrost.

 „Zaveštanje“, po svom karakterističnom pristupu istorijskim događajima, predstavlja jedinstven filmski spomenik. Autor je razgovarao sa još uvijek živim nekadašnjim logorašima, u to vrijeme djecom, a 55 od njih se pojavljuje u filmu. Preživjeli srpski logoraši, veliki broj njih po prvi put, iznose svoja potresna svjedočenja strahovitog stradanja u Drugom svjetskom ratu na teritoriji Nezavisne države Hrvatske.

Filmska priča, bez arhivskih snimaka, naratora i istoričara koji bi interpretirali događaje, daje jedinstveno pravo žrtvama da same tumače sopstvena stradanja.

„Zaveštanje“  nije samo dokumentarni film o zloglasnim logorima smrti u NDH. Budući da je sve manje živih svjedoka ovih događaja, on je i svojevrsni testament, zavještanje za buduće generacije.lj

Foo: Jovan Vidaković

Režiser Ivan Jović  kaže da je snimanje filma za njega bilo jedno nezaboravno iskustvo, u isti mah i teško i lijepo.

„Nakon dugotrpnog razgovora, koji je ukupno trajao 450 sati, na kraju se dešava jedna katarza i zajednički trenutak radosti zbog pobede. Zapravo, sva ta stradanja koja su se desila, na kraju rezultiraju pobedom života i to je naša poruka“, istakao je  Jović.

PublikaKulturnog centra odgledala je film bez daha, sa knedlom u grlu i suzom u oku, a nakon projekcije, imala je priliku da se druži i razgovara sa članovima autorske ekipe filma.

Premijera filma  „Zaveštanje“  bila je krajem 2016. u Beogradu, a od tada prikazuje širom regiona. Međunarodnu premijeru film je imao na Moskovskom filmskom festivalu i aktivno obilazi sve krajeve svijeta – Evropu, Ameriku, Australiju, Aziju.

Projekciju filma organizovali su Crkvena opština Trebinje, Eparhija ZHiP i Kulturni centar Trebinje.

Duška Đajić