ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ „ЗАВЕШТАЊЕ“ ПРИКАЗАН У ТРЕБИЊУ

Фоо: Јован Видаковић

У биоскопу Културног центра Требиње, вечерас је одржана  пројекција дугометражног документарног филма  „Завештање“, аутора Ивана Јовића.

Уочи пројекције, публику је поздравио  јереј ставрофор Никола Јанковић, подсјећајући да је  „Завештање“  дио једног ширег пројекта – сакупљања усмене историје и представља највећи архивски материјал снимљен код Срба. Филм је, према његовим ријечима, начин да се сачува од заборава свједочанство страдања те да, на основу њега, наредне генерације могу да извуку огромну мудрост.

 „Завештање“, по свом карактеристичном приступу историјским догађајима, представља јединствен филмски споменик. Аутор је разговарао са још увијек живим некадашњим логорашима, у то вријеме дјецом, а 55 од њих се појављује у филму. Преживјели српски логораши, велики број њих по први пут, износе своја потресна свједочења страховитог страдања у Другом свјетском рату на територији Независне државе Хрватске.

Филмска прича, без архивских снимака, наратора и историчара који би интерпретирали догађаје, даје јединствено право жртвама да саме тумаче сопствена страдања.

„Завештање“  није само документарни филм о злогласним логорима смрти у НДХ. Будући да је све мање живих свједока ових догађаја, он је и својеврсни тестамент, завјештање за будуће генерације.љ

Фоо: Јован Видаковић

Режисер Иван Јовић  каже да је снимање филма за њега било једно незаборавно искуство, у исти мах и тешко и лијепо.

„Након дуготрпног разговора, који је укупно трајао 450 сати, на крају се дешава једна катарза и заједнички тренутак радости због победе. Заправо, сва та страдања која су се десила, на крају резултирају победом живота и то је наша порука“, истакао је  Јовић.

ПубликаКултурног центра одгледала је филм без даха, са кнедлом у грлу и сузом у оку, а након пројекције, имала је прилику да се дружи и разговара са члановима ауторске екипе филма.

Премијера филма  „Завештање“  била је крајем 2016. у Београду, а од тада приказује широм региона. Међународну премијеру филм је имао на Московском филмском фестивалу и активно обилази све крајеве свијета – Европу, Америку, Аустралију, Азију.

Пројекцију филма организовали су Црквена општина Требиње, Епархија ЗХиП и Културни центар Требиње.

Душка Ђајић