Просвјета приредила вече гусала и епске поезије

Поводом Видовдана и 25. годишњице од обнављања рада Српског културног и просвјетног друштва „Просвјета“, требињска подружница овог друштва приредила је вечерас у позоришној сали Културног центра „Вече гусала и епске поезије“.
У програму су наступили пјесници Новица Телебак и Божидар Вучуревић, народни гуслари Рајко Милојевић, Небојша Милановић, Владан Перовић, Мићо и Митар Вишњић, док је о значају Видовдана за српску историју и културу бесједио секретар требињске „Просвјете“ Рајко Танасијевић.
Подсјетивши на почетке рада овог друштва „на одбрани српског имена, језика и писма“ у околностима аустроугарске окупације, књижевник Радослав Милошевић рекао је да је „Просвјета“ у Требињу први пут обновила свој рад 1990. године, под вођством угледног научног радника Данила Сикимића, док је прошле године, након поновног гашења, и други пут организовала одбор и покренула активности.
„Нама је циљ да будемо као што је ‘Просвјета’ некад била – кровно друштво свих области културе, умјетности и науке српског народа на овим просторима, на добро цијелог народа, а ни на чију штету“, рекао је Милошевић.
Извор: Радио Требиње