ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА ЈОВАНА ВИДАКОВИЋА „СТАРЕ СТАЗЕ БЕЗВРЕМЕНОГ НАСЉЕЂА И ТРАДИЦИЈЕ“

У оквиру пратећег програма обиљежавања славе Града Требиња и Саборног храма, у галерији Културног центра Требиње отворена је изложба фотографија Јована Видаковића „Живот на граници БиХ/ЦГ – Старе стазе безвременог насђеља и традиције“.

Фотографије Јована Видаковића настале су у склопу истоименог пројекта, чији је циљ промоција културне баштине Требиња, Билеће, Никшића и Плужина. Од великог броја фотографија насталих за потребе пројекта, у галерији Културног центра изложене су 34, а приказују вијековима уназад стварано културно-историјско насђеље на подручју ова четири града: старе градове, утврђења, мостове, вјерске објекте, градске споменике и природне љепоте.

„Било је велико задовољство изаћи из стандардног концепта којим сам се бавио, обићи све ове локалитете, осјетити их и документовати. Наша земља је прелијепа и, стварно, сваки камен је споменик и историјско благо и нешто што треба обићи“, рекао је Видаковић.

Изложбу је свечано отворио предсједник скупштине Града Требиња Драгослав Бањак, који је навео да изложба свједочи о великом природном и културно-историјском богатству, насталом и обликованом током вијекова, богатству које не познаје тренутне границе, нити политичка убјеђења народа који унутар њих живе.

„Они постоје да би трајали, да би плијенили својом љепотом, као заједничко насљеђе, а у новије вријеме и као важан елемент туристичке понуде. И као што су некада представљали симбол природног и културног јединства простора на ком се налазе, данас симболизују мост којим тај простор, у међувремену издијељен, поново постаје једна цјелина“, казао је Бањак.

Према његовим ријечима, природно и културно насљеђе пограничног дијела Републике Српске, односно БиХ и Црне Горе нуди аутентичан доживљај, јединствено искуство, обогаћује лична знања и спознаје и мијења поглед на свијет, те да из тог разлога, нуди и развојну шансу, посебно у области туристичке привреде и буди наду у поновно насељавање ових, традиционално емиграционих, области.

Изложба фотографија Јована Видаковића биће отворена наредних десет дана у галерији Културног центра Требиње.

Душка Ђајић