ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ФАКТАСТИКА“ МОДЕРНЕ ГАЛЕРИЈЕ ВАЉЕВО

У оквиру пратећег програма овогодишњег Фестивала медитеранског и европског филма, данас је у галерији Културног центра Требиње отворена изложба под називом „Фактастика“ Модерне галерије Ваљево.

Ваљевска галерија постоји и успјешно ради већ 35 година. Основана је на иницијативу нашег еминентног сликара Љубе Поповића, а у свијету културе и умјетности посебна је по томе што реализује изложбе познатих сликара фантастике и аутора који његују дух и идеје Медиале.

Све ове године квалитетног рада учиниле су да галерија достигне изузетно висок рејтинг, буде међу најпознатијим у Србији и стекне статус установе културе од националног значаја.

Изложба „Фактастика“ дочарава дух Медиале, која је покушала да спроведе спајање традиционалних вриједности са савременим токовима, угледајући се на умјетност ренесансе и класицизма. Тај спој класичног и модерног, чланови Медиале су својим личним сензибилитетом доводили у посебан однос, стварајући аутентично виђење свијета.


Изложба је о ауторима који су излагали у Модерној галерији Ваљево током 35 година, а међу којима су се нашли Оља Ивањицки, Леонид Шејка, Дадо Ђурић, Миро Главуртић, Милић од Мачве, Љуба Поповић и многи други прослављени умјетници.

Изложба се може погледати наредних десет дана у галерији Културног центра Требиње.

Душка Ђајић