НАЈАВА: ПРОМОЦИЈА ЗБОРНИКА О САВИ МРКАЉУ

У сриједу, 8.7.2020. године са почетком у 20 часова, у Галерији Културног центра Требиње биће промовисан зборник радова о Сави Мркаљу под називом „Сава Мркаљ: пјесник и филолог“ који ће представити аутор проф. др Душко Певуља. Зборник је заједнички пројекат Крајишког културног центра „Свети Сава“ из Бањалуке и Удружења крајишких Срба „Прело“ из Чикага. Организатор промоције је Српско удружење „Ћирилица“ из Требиња и Културни центар Требиње.

Зборник је настао као подстицај да се Сави Мркаљу посвети пажња коју као пјесник и главни реформатор ћирилице заслужује. Наиме, дајући коначни изглед нашем писму, Вук Караџић се у потпуности ослањао на идеје и рад Саве Мркаља који је од постојећих 46 слова одбацио 20, увидјевши да нема разлога за постојање оних слова којима не одговара ниједан глас у нашем језику. Осим тога, Сава је био и педагог, философ, и још много тога.

Проф. др Душко Певуља ванредни је професор Филолошког факултета у Бањалуци, и предаје неколико предмета из области књижевности. Аутор је више радова из историје књижевности и поетике. Један је од оснивача Центра за српске студије.


ДОБРО ДОШЛИ У КУЛТУРНИ ЦЕНТАР ТРЕБИЊЕ