ЗАВРШЕНИ ДАНИ НЕБОЈШЕ ГЛОГОВЦА

Фото: Јован Видаковић

Дводневна манифестација Дани Небојше Глоговца завршена је вечерас пројекцијом позоришне представе  „Хадерсфилд“, у којој је великан наше сцене остварио једну од својих маестралних улога.

„Хадерсфилд“  је представа рађена по сценарију Угљеше Шајтинца, у режији Алекс Чизхолм. Остаће упамћена по томе што је први пут у историји на професионалној позоришној сцени у Великој Британији одигран један комад српског писца, а од критичара је добио четири од могућих пет звјездица.

Глумац Војин Ћетковић  осврнуо се на сарадњу са Глоговцем и подијелио са публиком неке од занимљивости са почетка рада на представи.

 „Чудно је све то што се дешавало у вези са представом. Прво, уопште није требало да ја будем у њој, а Небојша је требало да игра писца. И остале улоге биле су намењене другим глумцима, а онда смо некако  „промешали карте“  и све поставили на своје место. Нисмо мислили да је овај комад нешто претерано квалитетан кад смо га прочитали. Небојша је рекао да ће радити али под условом да игра лик проблематичног Ивана“, испричао је, између осталог,  Војин Ћетковић.

Фото: Јован Видаковић

Управо то бравурозно тумачење улоге Ивана донијело је Глоговцу прегршт награда за најбољег глумца на бројним фестивалима: Стеријина награда, Годишња награда Југословенског драмског позоришта, награде  „Ардалион“,  „Милош Жутић“,  „Зоран Радмиловић“, Гран при за најбољу мушку улогу на фестивалима у Брчком и Добоју, статуета  „Давид Штрбац“, те награде публике.

Овај позоришни комад један је од најчешће извођених у Југословенском драмском позоришту.  Гостовао на позоришним сценама и фестивалима широм Србије и региона, а с великим успјехом извођен је и у Америци и Канади.

Дани Небојше Глоговца организовани су први пут ове године, захваљујући иницијативи и ентузијазму глумице из Требиња Марије Ђајић, а уз свесрдну подршку глумчеве породице и пријатеља, те Југословенског драмског позоришта, Културног центра Београда, Вулкан издаваштва, Културног центра Требиње и Града Требиња.

Марија Ђајић  је истакла да је синоћње окупљање поводом педесет година од рођења Небојше Глоговца остварење једног од њених највећих снова и да ће дати све од себе да ова манифестација постане традиционална.

Фото: Јован Видаковић

„Ја сам јако срећна како је све то изгледало синоћ, срећна сам како је публика реаговала. Надам се да ћемо се сљедеће године окупити у исто вријеме, да ће то прећи у традицију и да ћемо већ током наредних мјесеци основати позоришни фестивал који ће носити Небојшино име“, навела је Марија.

Душка Ђајић

Фото: Јован Видаковић